Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár návěsu na dálnici D1 způsobil škodu 900 tisíc korun

Požár návěsu se stavebním strojem na 68 km dálnice D1 byl na tísňovou linku hasičů ohlášen ve středu 9. července 2008 v 10:08 hodin.

Na místo byly vyslány zásahové jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, stanice Zruč nad Sázavou s technikou CAS 24 T815 a RZA Opel a Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina, stanice Humpolec s technikou CAS 32 T815 a RZA. Cesta na místo události byla komplikována poruchou výstražného zařízení na vozidle jednotky Zruč nad Sázavou a následnou neochotou řidičů umožnit jednotce průjezd na místo události.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že v odstaveném pruhu ve směru z Prahy na Brno je odstaven návěs, na kterém je převážen těžký stavební stroj – bagr, který je v plném rozsahu zasažen požárem. Tahač řidič stihl odpojit a odvézt do bezpečné vzdálenosti. Jednotka provedla hasební zásah jedním útočným proudem C a jedním vysokotlakým proudem.

Zjišťování příčiny vzniku požáru bylo ztíženo skutečností, že se jednalo o Rumunského dopravce a nebylo možno jej vytěžit v českém jazyce. Jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru byla vyšetřovatelem požárů stanovena nepředpokládaná změna provozních parametrů návěsu – závada na ložisku kola.

Požárem vznikla škoda ve výši cca 900 tisíc korun. Díky rychlé reakci řidiče a včasnému odpojení tahače nebyl tahač požárem zasažen. Dálnice D1 ve směru na Brno byla cca 1 hodinu zcela uzavřena, v 11:20 hodin se hasičům podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh.

mjr. Josef Mlíkovský
HZS StK, ÚO Benešov

-wob-

Sdílet