Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali muže se stromu

Třiatřicetiletého Srba, který v sebevražedném úmyslu vylezl do koruny stromu a chtěl skočit dolů, zachraňovali hasiči v Břeclavi-Poštorné.

Muž vylezl na strom do výšky zhruba osmi metrů v areálu Policie ČR pro zajištění cizinců v Hraniční ulici. Hasiče o pomoc požádali pracovníci zařízení krátce před 17. hodinou, na místo vyjela jednotka ze stanice v Břeclavi vybavená třicetimetrovým automobilovým žebříkem. Při příjezdu hasičů byl muž na stromě už zhruba 1,5 hodiny a odmítal slézt dolů.

Velitel zásahu se k němu vydal po malém výsuvném žebříku, cizinec však odmítal nabídku lékařské pomoci a před hasiči vylézal až do nejvyšší části koruny stromu. Při více než devadesátiminutovém vyjednávání hasiči pod strom ke ztlumení případného pádu těla položili molitanové matrace a snažili se k muži vysunout koš automobilového žebříku. V 18.35 hodin, po více než tříhodinovém pobytu cizince na stromě, se unaveného muže podařilo přesvědčit, aby po žebříku slezl dolů. Hasiči ho pak předali do péče zdravotníků.

K záchraně mladíka hasiči dnes odpoledne vyjížděli také v Brně na křižovatku ulic Úvoz a Jana Uhra. Hasiče požádali před 16. hodinou o pomoc policisté, před kterými mladík utíkal po balkonech a po střeše domu. Na místo hasiči vyjeli s třicetimetrovým automobilovým žebříkem a s lany a horolezeckou výbavou k záchraně osob z výšek, k zásahu povolali také psychologa HZS Jihomoravského kraje. Unikajícího mladíka však zadrželi policisté a hasiči nezasahovali.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-
kaw-

Sdílet