Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expert ze Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO navštívil HZS Jihočeského kraje

Odborník Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) Thibaut Gain navštívil v pátek 4. prosince 2015 Krajské ředitelství a stanici HZS Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Pana Thibauta Gaina doprovodili Mgr. Ivo Novotný ze společnosti ČEZ, a. s., a velitel jednotky HZSP ČEZ, a. s., JETE Radek Vymazal.

Vzácné hosty přijali ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš, jeho náměstek pro IZS a operační řízení plk. Ing. Martin Sviták a vedoucí Operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Martin Novotný.

V průběhu úvodní debaty byl panu Gainovi představen integrovaný záchranný systém fungující v České republice, potažmo v Jihočeském kraji, včetně zařazení profesionální jednotky HZS podniku ČEZ, a. s., JE Temelín.

Ředitel jihočeského sboru dále popsal projekty a spolupráci, která mezi HZS Jihočeského kraje a podnikovou jednotkou ČEZ, a. s., JE Temelín již dlouhodobě funguje. Věnoval se společným cvičením, výcvikům, školením a instrukčně metodickým zaměstnáním.

Dále podrobně vysvětlil systém reakce HZS Jihočeského kraje v případech mimořádných událostí na temelínské elektrárně nejen z pohledu nasazení sil a prostředků, ale také z pohledu krizové připravenosti a krizového řízení.

Na úvodní přestavení navázala široká diskuze na téma detekce a dekontaminace při úniku radioaktivních látek. Velký zájem mezinárodního experta pak vzbudilo představení spolupráce profesionálního sboru s jednotkami sboru dobrovolných hasičů obcí v Jihočeském kraji, které jsou při řešení mimořádných událostí na elektrárně Temelín zapojeny, stejně tak jako možné vyslání odřadu HZS České republiky, zapojení Záchranného útvaru HZS ČR či využití laboratoří HZS ČR.

Tématem diskuze byla také oblast činnosti jihočeského profesionálního sboru při povodních a možnosti zásahu temelínské jednotky při povodních velkého rozsahu.

Po ukončení diskuze na zasedací místnosti následovala prohlídka celého areálu na Pražské třídě. Pan Thibaut Gain si prohlédl operační a informační středisko, jeho technické vybavení a komunikační prostředky.

V garážích pak byla panu Gainovi představena technika HZS Jihočeského kraje včetně kontejnerového systému, jaderný expert nahlédnul také do výcvikového polygonu. Detailně se zajímal o ochranné prostředky profesionálních hasičů, o jejich vybavení a taktiku při zásazích v extrémních teplotních podmínkách.

Velmi zajímavou označil pan Gain multimediální učebnu využívanou jihočeskými hasiči pro preventivně-výchovnou činnost. Živě se zde zajímal o vzdělávání všech možných cílových skupin, zaujala ho názorná ukázka v této oblasti.

Ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš návštěvu jaderného experta organizace WANO Thibauta Gaina shrnul:

Vzhledem k tomu, že pan Gain je bývalý profesionální hasič, byla odborná problematika probírána velmi podrobně.

Věříme, že návštěva u něj zanechala dobrý dojem z připravenosti našeho jihočeského sboru na likvidaci následků jakékoliv mimořádné události na jaderné elektrárně Temelín a dostatečně zdůraznila profesní kolegialitu a vzájemnou provázanost profesionálních hasičů na temelínské elektrárně a hasičů HZS Jihočeského kraje.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet