Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V plamenech shořely kamiony i nafukovací hala

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely dnes večer k likvidaci rozsáhlého požáru v areálu bývalého Kovošrotu v ulici Čs. armády ve Slavkově na Vyškovsku.

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely dnes večer k likvidaci rozsáhlého požáru v areálu bývalého Kovošrotu v ulici Čs. armády ve Slavkově na Vyškovsku.

Požár byl ohlášen v 18.25 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Slavkově a v Bučovicích a dobrovolné jednotky ze Slavkova a Křenovic. Při jejich příjezdu byla více než polovina členitého objektu o půdorysu zhruba 45 krát 10 metrů v plamenech. Objekt byl uzamčen a hasiči museli dovnitř proniknout násilím po přeřezání zámků rozbrušovací pilou. Protože v jedné části objektu hořela nákladní auta a v žáru vybuchovaly pneumatiky, hasiči požár zpočátku mohli hasit jen lafetovými proudnicemi zvenku. Proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u hydrantu před slavkovskou požární stanicí.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 18.59 hodin. Dohašování lokálních ohnisek, při kterém bylo nutné rozebírat konstrukce a vynášet doutnající materiál, pokračovalo další více než tři hodiny. Ke střežení požářiště na místě zůstaly dvě jednotky dobrovolných hasičů. Z hořícího objektu hasiči vynesli šest tlakových propanbutanových lahví, z toho pět lahví o obsahu 10 kilogramů a jednu třicetikilogra­movou. Všechny lahve se podařilo ochladit a zabránit jejich výbuchu.

Požár zcela zničil členitý, zděný, částečně otevřený objekt se dřevěnou střechou, který využívalo několik firem. V plamenech shořelo nářadí a zařízení stavební firmy včetně dvou nákladních vozidel Avia a Praga V3S v hodnotě 500 tisíc korun, dále požár zcela zničil uskladněnou složenou nafukovací halu na plážový volejbal v hodnotě cca 1,5 milionu korun, firma zabývající se výkupem šrotu a barevných kovů vyčíslila škodu na zničeném materiálu a kancelářském zařízení na 300 tisíc korun. Hodnotu zničeného objektu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun. Celkovou škodu způsobenou požárem předběžně stanovil na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, požářiště budou v příštích dnech podrobně zkoumat experti HZS Jihomoravského kraje a znalci z oboru elektro policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

 -kow-

Sdílet