Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve firmě Bentex

Dne 12. července v 18:19 hodin byl ohlášen požár ve firmě Bentex Automotive, a. s. v obci Benešov nad Černou. Ve firmě, která se zabývá výrobou potahů a textilních a koženkových výplní a sídlí v bývalém areálu JZD, propuknul požár v odpadní jímce o rozměrech 90 × 12 metrů.

Dne 12. července v 18:19 hodin byl ohlášen požár ve firmě Bentex Automotive, a. s. v obci Benešov nad Černou. Ve firmě, která se zabývá výrobou potahů a textilních a koženkových výplní a sídlí v bývalém areálu JZD, propuknul požár v odpadní jímce o rozměrech 90 × 12 metrů. Uvnitř hořelo cca 250 m3 odpadu (převážně textilu, kůže a molitanu).

Ilustrační foto

K zásahu bylo vysláno celkem 7 jednotek hasičů: čtyři jednotky profesionálních hasičů ze stanic Český Krumlov, Kaplice, České Budějovice a Trhové Sviny a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Benešov nad Černou, Malonty a Nové Hrady. Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje muselo vzhledem k rozsahu události vyhlásit II. stupeň poplachu. Na místě zasahovalo celkem 9 cisteren, 3 dopravní automobily, kontejner ze stanice České Budějovice, chemická Avie a rychlý zásahový automobil ze stanice Český Krumlov, k hašení bylo dovezeno 5 000 litrů pěnidla. Požár se naštěstí nerozšířil mimo jímku a byl minutu před 23. hodinou lokalizován.

Na místo zásahu se v průběhu hasebních prací dostavil ředitel HZS Jihočeského kraje, řídící důstojník kraje, velitel stanice Kaplice, starostka obce a příslušníci Policie ČR, informováni byli ředitel HZS ÚO Český Krumlov a příslušný odbor životního prostředí.

Jedinými zraněnými byli dva dobrovolní hasiči: z JSDH obce Malonty se nadýchal zplodin hoření, z JSDH obce Benešov nad Černou dostal epileptický záchvat. Oba byli převezeni Záchrannou zdravotnickou službou do nemocnice.

V současné chvíli jsou na místě již jen dvě jednotky, a to jednotka profesionálních hasičů z PS Kaplice a jednotka SDH obce Benešov nad Černou, a od 8 hodin probíhá jednání řídícího důstojníka HZS, velitele zásahu a zástupců firmy Bentex, na kterém se jedná o dalším postupu při likvidaci události.

Výše škody a uchráněných hodnot je zatím předmětem šetření, příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání – neopatrné zacházení s otevřeným ohněm.

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraj

-kow-

Sdílet