Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od jiskřícího kombajnu vzplálo obilí

Tři a půl hektaru vzrostlé a nesklizené pšenice shořelo v sobotu na poli u Moravského Krumlova na Znojemsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 12.57 hodin, k jeho likvidaci na místo vyjelo pět jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Moravském Krumlově, Znojmě, Ivančicích a Pohořelicích a dobrovolná jednotka z Rakšic.

Tři a půl hektaru vzrostlé a nesklizené pšenice shořelo v sobotu na poli u Moravského Krumlova na Znojemsku.

Ilustrační foto

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 12.57 hodin, k jeho likvidaci na místo vyjelo pět jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Moravském Krumlově, Znojmě, Ivančicích a Pohořelicích a dobrovolná jednotka z Rakšic. Pole zapálilo jiskření v kombajnu. Do drtiče sklízecí mlátičky se dostal kus dřeva a po mechanickém poškození stroje a tření kovových součástí odlétaly jiskry, které zapálily obilí. Na rozpáleném pozemku se plameny ve větru rozšířily až na plochu 3,5 hektaru. Hasiči požár dostali pod kontrolu ve 13.41 hodin, dohašování pak ukončili ve 14.10 hodin. Hodnotu zničeného obilí vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 75 tisíc korun.

Hasiče v sobotu na Znojemsku zaměstnal také požár traktoru Zetor u Výrovic. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.39 hodin a na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální ze stanice ve Znojmě a dobrovolné z Výrovic a Mikulovic. Hasiči proti plamenům nasadili dva vodní proudy, požár lokalizovali ve 14.54 a zlikvidovali v 15.10 hodin. Podle zjištění vyšetřovatele se u stroje za jízdy utrhlo závěsné zařízení přívěsu. Z poškozené tlakové hadice začal hydraulický olej stříkat na rozpálené části stroje a způsobil požár. Oheň poškodil zejména kabinu traktoru, způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 100 tisíc korun. Hodnotu zbývajících částí stroje uchráněných zásahem hasičů vyčíslil na 200 tisíc korun.

Před polednem hasiči vyjížděli k požáru v Národním parku Podyjí. Oheň na Pašerácké stezce byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 11.19 hodin, k zásahu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice ve Znojmě a dobrovolná jednotka z Vranova nad Dyjí. K požáru mezi Vranovem nad Dyjí a Čížovem se hasiči v těžko přístupném terénu s těžkou technikou nemohli dostat a na místo museli proto dorazit pěšky. Jednalo se však o menší zahoření kořene jednoho stromu a žhnutí jehličí a lesní hrabanky na ploše jednoho čtverečního metru ve vzdálenosti zhruba tří metrů od Pašerácké stezky. Hasiči strom i okolí uhasili džberovými stříkačkami a jiskry a lokální ohniska udusali lopatami. Vyšetřovatel po prozkoumání místa konstatoval, že požár nezpůsobil žádnou škodu.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet