Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zbrojnice ve Frýdlantu na Liberecku prošla několika stavebními etapami, v roce 2010 ji zatopily povodně

Frýdlantská zbrojnice prošla v posledních letech celkovou rekonstrukcí, v sobotu 19. prosince 2015 se na samém severu Libereckého kraje členové jednotky i sousedních sborů sešli, aby si všechny novinky připomněli a slavnostně přestřihli pásku u vstupu do objektu.

Prvopočátek dnešní zbrojnice se datuje na rok 1972, kdy byla zahájena první etapa výstavby – během tří let došlo ke stavbě společných garáží pro hasiče a městské technické služby. V letech 1976 – 1978 pak došlo v rámci druhé části stavebních prací k vybudování kotelny a věže na sušení hadic.

Až v roce 1985, po dlouhých jednáních, započalo dvouleté budování zázemí pro hasiče (šatny, klubovny, koupelny, společenský sál). Ti pracovali převážně sami, pro materiál jezdili až do dalekého Berouna. Celkové náklady se vyšplhaly na jeden a půl milionu korun.

Přečtěte siRepasovanou Tatrou 815 jezdí hasiči z Frýdlantu, opravu si vynutilo extrémní nasazení při povodních v roce 2010

V roce 2010 zasáhly celou republiku – včetně Frýdlantska – povodně. Voda se nevyhnula ani hasičům a zbrojnice ve Frýdlantu byla zatopena do výšky 1,5 metru. Proto stavba prošla celkovou rekonstrukcí, tu hradila pojišťovna.

Evropská unie přispěla na výměnu garážových vrat a zateplení obvodového pláště, uhradila celkem 85 % z celkové částky 1 189 318 Kč. Součástí prací byla také výměna oken v prvním patře a oprava střechy. Kromě soukromých firem se na úpravách podíleli také hasiči.

Začátkem roku 2016 proběhnou ještě úpravy osvětlení a dokončení nápisů, které budou zbrojnici zdobit.

Sdílet