Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovník s minimaxem zabránil požáru v Temelíně, kouř vycházel ze zařízení u generátorového vypínače

Vyjíždět večer museli hasiči v Jaderné elektrárně Temelín. Důvodem byl kouř, který vycházel z pomocného zařízení u generátorového vypínače v nejaderné části prvního bloku. K požáru však nedošlo, k ochlazení zařízení stačil pouze minimax. Událost neměla vliv na bezpečnost ani výkon bloků.

Kouře si při pochůzce všiml jeden z pracovníků, který pomocí ručního hasicího přístroje zařízení ochladil. Během několika minut dorazili na místo hasiči elektrárny, kteří už pouze provedli kontrolu pomocí termovize. Že o požár nešlo, potvrdil i přivolaný vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Předběžnou příčinou byl elektrický zkrat v zařízení, které vyvíjí páru pro zvlhčování vzduchu ve sběracím zařízení generátoru. Do potvrzení příčiny byly z preventivních důvodů odstaveny i zbývající tři parní vyvíječe. Událost je předběžně ohodnocena mimo stupnici INES, tedy bez jakéhokoli vlivu na provoz a jadernou bezpečnost.

O situaci byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který v souladu s Dohodou z Melku předal informaci Rakousku. To bylo informováno také od provozovatele elektrárny.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ
Sdílet