Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil sklad materiálu a šatny

Čtyři jednotky profesionálních hasičů dnes odpoledne vyjížděly k požáru skladu ve Václavské ulici v Brně.Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 16.34 hodin a na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, v ulici Tuřanka a ve Starém Lískovci.

Čtyři jednotky profesionálních hasičů dnes odpoledne vyjížděly k požáru skladu ve Václavské ulici v Brně.

Požár zničil sklad materiálu a šatny

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 16.34 hodin a na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici, v ulici Tuřanka a ve Starém Lískovci. Požár zasáhl sklady materiálu a střechu členitého objektu ve dvorním traktu budovy ve Václavské ulici. Dřevěnými konstrukcemi střech se oheň rozšířil na plochu několika set čtverečních metrů. Protože objekt sousedí s fakultní nemocnicí U sv. Anny, hasiči kromě hašení hořících prostor bránili rozšíření požáru do okolí. Proti plamenům ve dvou úsecích nasadili celkem osm vodních proudů. Protože úzkým vjezdem do dvora objektu se k místu požáru těžká požární technika nemohla dostat, musely cisterny zůstat na ulici a hasiči vodu k požářišti dopravovali hadicemi do vzdálenosti 100 metrů. K zásobování vodních proudů zřídili kyvadlovou dopravu od hydrantů v okolí. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 17.37 hodin. Dohašování, při kterém hasiči rozebírali žhnoucí části konstrukce členité střechy a pomocí termokamery hledali skrytá ohniska hoření, pokračovalo další více než hodinu. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 18.53 hodin. Při zásahu vyklízeli také materiál ze skladů a dalších objektů. Vzhledem k pohybu požárních vozidel bylo nutné na více než hodinu zcela zastavit provoz městské dopravy ve Václavské ulici. Provoz tramvají byl obnoven v 17.50 hodin.

Oheň zničil sklad firmy zabývající se výrobou betonových schodišť, uvnitř shořelo dřevo k bednění a žár zasáhl také železné prvky k armování betonů. Požár také poškodil nářadí firmy a zcela zničil nově vybudované šatny zaměstnanců. Kromě skladů této firmy oheň poškodil také části okolních střech. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru do sousedního skladu reklamních tiskovin a do dalších skladových objektů. Příčina vzniku požáru je v šetření, při události nebyl nikdo zraněn. Celkovou škodu na stavební části objektu i na zničeném materiálu a zařízení vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 700 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-kuw-

Sdílet