Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technická závada zapálila kombajn i pole

Kombajn a patnáct hektarů zralé pšenice zničil v úterý 22. 7. 2008 v podvečer požár na poli u obce Bohutice na Znojemsku. Požár byl ohlášen v 18.49 hodin, operační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální ze stanice v Moravském Krumlově a dobrovolné jednotky z Miroslavi, Bohutic a Olbramovic.

Kombajn a patnáct hektarů zralé pšenice zničil v úterý v podvečer požár na poli u obce Bohutice na Znojemsku.

Požár byl ohlášen v 18.49 hodin, operační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální ze stanice v Moravském Krumlově a dobrovolné jednotky z Miroslavi, Bohutic a Olbramovic.

Kombajnér stroje John Deere při sklizni zpozoroval, že za kombajnem hoří obilí. Když zastavil stroj a šel situaci zkontrolovat, plameny šlehaly ze zadní části kombajnu a oheň se od sklízecí mlátičky šířil na klasy obilí. Kombajnér se před příjezdem hasičů snažil oheň hasit ručním hasícím přístrojem z výbavy stroje, silný nárazový vítr však plameny rozfoukával po poli a také na další části kombajnu. Nákladní auto, které jelo souběžně s kombajnem ke sběru vymláceného zrna, se z pole podařilo odstavit mimo dosah plamenů. Požár však zasáhl plochu 15 hektarů pole ze zralým obilím.

Hasičům se oheň podařilo lokalizovat v 19.16 hodin, likvidaci požáru kombajnu i pole ukončili ve 20.42 hodin. Kombajn vyrobený v roce 1996 plameny téměř zničily. Ze stroje zůstala nepoškozená jen kabina, oheň zničil i 15 hektarů vzrostlé pšenice. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na kombajnu, celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 1,875 milionu korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid

tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw-

Sdílet