Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kombajn vzplál na dohled hasičské zbrojnice

Motorovou část kombajnu zničil ve čtvrtek v podvečer požár na poli u obce Slup na Znojemsku. Požár kombajnu Massey Ferguson byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 19.24 hodin, na místo vyjely tři požární jednotky – profesionálních hasičů ze Znojma a Hrušovan nad Jevišovkou a dobrovolná jednotka ze Slupi.

Motorovou část kombajnu zničil ve čtvrtek v podvečer požár na poli u obce Slup na Znojemsku. Požár kombajnu Massey Ferguson byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 19.24 hodin, na místo vyjely tři požární jednotky – profesionálních hasičů ze Znojma a Hrušovan nad Jevišovkou a dobrovolná jednotka ze Slupi.

Kombajnéra během slizně obilí na poli začal v kabině signalizační systém upozorňovat na únik hydraulického oleje. Muž zpozoroval, že z motorové části stroje vychází hustý dým. Kombajnér zastavil, zavolal hasiče a spolu s pomocníkem začal plameny hasit pomocí dvou ručních hasících přístrojů z výbavy stroje. První byli na místě za několik minut dobrovolní hasiči ze Slupi, kteří mají požární zbrojnici na dohled pole a navíc ve zbrojnici právě udržovali techniku. Místní hasiči také požár před příjezdem dalších jednotek za necelou půlhodinu uhasili.

Přes okamžitý zásah však požár zničil motor stroje, palivovou hydraulickou soustavu, hydrogenerátor, klimatizační jednotku, elektroinstalaci a další zařízení kombajnu. Škodu na sklízecí mlátičce vyrobené v roce 1994 vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 350 tisíc korun. Požár způsobila technická závada – prasklá hadička hydraulického systému. Unikající olej začal vytékat na rozpálený výfuk, kde začal hořet a plameny se rozšířily na celou motorovou část kombajnu.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet