Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči zachránili hbitě dělníka z hluboké šachtice

Jen několik minut trvala v pondělí 4. 8. 2008 odpoledne ostravským profesionálním hasičům záchrana stavebního dělníka, který zřejmě vinou své vlastní neopatrnosti spadl v areálu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě do kanalizační šachtice, hluboké šest metrů.

Stavební firma, v níž byl zaměstnán, opravovala v areálu nemocnice kanalizaci. Muž (ročník 1964) zvedal zhruba půl hodiny po poledni venku nedaleko budovy infekčního oddělení vyhlédnutou dřevěnou paletu, ale patrně si nevšiml, že přikrývá šachtici, a spadl do ní.

Na Centrum tísňového volání Ostrava okamžitě zavolal jeho kolega a operační pracovníci informovali Zdravotnickou záchrannou službu. Na místo pádu byla ihned vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Porubě s lezeckou technikou.

Hasiči mohli zásahovým vozidlem dojet až k místu nehody. Tam zjistili, že muž leží na dně šachtice, je při vědomí a komunikuje. Podle velitele zásahu byl klidný. Rychle postavili speciální trojnožku s navijákem a pomocí lan vytáhli zraněného muže ven.

Nepozorný stavební dělník měl štěstí v neštěstí. Vedle několika šrámů měl patrně již „jen" rozdrcený kotník a po vytažení se zachránci komunikoval. Hasiči jej předali zdravotníkům. „Muž na jedné straně lamentoval, že má před dovolenou, na druhé straně ale byl moc rád, že takový ošklivý pád přežil," poznamenal velitel hasičského zásahu.

Rozbalení technických prostředků a vytažení muže netrvalo hasičům ani deset minut.

Ilustrační foto

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje



-swo-

Sdílet