Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči si pod vedením profesionálních kolegů zkoušeli záchranu osob z ledu v obci Hostěnice

Pod vedením příslušníků HZS se dne 13. února 2016 v obci Hostěnice uskutečnila odborná příprava zaměřená na záchranu osob z ledu.

Odborná příprava byla primárně zaměřena pro JSDH které nemají s danou problematikou zkušenosti, nevlastní speciální prostředky a často chybí i vybavení pro záchranu osob z vody. Tato skutečnost byla do odborné přípravy zahrnuta jako seznámení se s danou problematikou a i určité zpestření výcviku.

Na katastrálním území obcí zúčastněných jednotek se totiž nachází vodní plochy, které v zimních měsících slouží jako ledové plochy pro rekreační bruslaře a hrozí zde potenciální nebezpečí proboření osob.

Školení bylo složeno ze dvou částí a probíhalo v lokalitě obce Hostěnice. První část byla zaměřená na teorii: nebezpečí podchlazení a omrznutí, nebezpečí utonutí, nebezpečí pádu, specifikace práce na ledu, pohyb po ledu a používané věcné prostředky.

Druhá část výcviku již probíhala výhradně prakticky: nácvik sebezáchrany v případě proboření, záchrana probořených osob při vědomí a v bezvědomí a záchrana osob bez speciálních prostředků pro práci na vodě a ledu. Odbornou přípravu absolvovalo 23 členů JSDH obcí: Babice nad Svitavou, Hostěnice a Ochoz, kteří si odnesli cenné teoretické i praktické poznatky.

Poděkování patří všem zúčastněným za pozitivní přístup a pozornost, příslušníkům HZS za provedené školení a veliteli PS Lidická za poskytnuté ochranné prostředky použité při praktickém výcviku.

Petr Kheil
JSDH Babice nad Svitavou
Sdílet