Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stržené vedení vysokého napětí zapálilo pole

K požáru pole s obilím hasiči dnes krátce před polednem vyjížděli do blízkosti dálnice D1 u Komořan na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 11.02 hodin a na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic ve Vyškově a Slavkově a dobrovolná jednotka z Rousínova.

K požáru pole s obilím hasiči dnes krátce před polednem vyjížděli do blízkosti dálnice D1 u Komořan na Vyškovsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 11.02 hodin a na místo vyjely tři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic ve Vyškově a Slavkově a dobrovolná jednotka z Rousínova. Pole u 220. kilometru dálnice D1 začalo hořet od jiskřících drátů vysokého napětí, které při sklizni strhl při práci se speciálním mechanismem o nadměrné výšce pracovník místního agropodniku. Dráty vedení o napětí 22 kV podle informací HZS kromě na pole spadly také na dálnici a na kratší dobu zablokovaly dopravu. K opravě el. vedení byli přivoláni pracovníci společnosti E.ON, událost hasiči ohlásili také dálničním policistům.

Ve vzdálenosti zhruba 15 – 20 metrů od dálnice hořelo strniště a nepokosené obilí na celkové ploše cca 100 krát 50 metrů (půl hektaru). Po vypnutí proudu v el. vedení hasiči proti plamenům nasadili dva vysokotlaké proudy. Požár dostali pod kontrolu v 11.27 hodin a v 11.55 hodin zlikvidovali. K účinnému a rychlému zásahu přispěli i zdejší zemědělci, kteří se sklízecími mechanismy odjeli do bezpečné vzdálenosti a požářiště traktorem s radlicí oborali. Příčinou vzniku požáru bylo jiskření el. vodičů, na celkové ploše 0,5 hektarů shořelého pole oheň zničil 0,2 zralé pšenice a sežehl 0,3 hektaru strniště. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na devět tisíc korun. Zásah hasičů spolu s oboráním požářiště zabránily rozšíření požáru na sousední pole o rozloze 30 hektarů. Hodnotu uchráněného obilí vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 800 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - rozsah, místo, druh obilí, typ rostlin, denní doba a ostatní různé parametry se li

-kow-

Sdílet