Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od horkého výfuku shořelo auto i s polem

Ve čtvrtek 7. srpna byl v 10:15 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár pole u obce Plumlov.

Ve čtvrtek 7. srpna byl v 10:15 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár pole u obce Plumlov.

Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Kostelce na Hané, Plumlova, Určic a Brodku u Prostějova, kteří po příjezdu zjistili, že se jedná nejen o požár pole s pšenicí, ale také o požár osobního vozidla, které stálo na poli. Majitel zajel autem na pole a tam došlo ke vznícení jak obilí, tak i vozidla. Příčinu stanovil vyšetřovatel jako vznícení od horkého výfuku vozidla, výši škody si majitel vyčíslil na 650 tisíc korun (100 tisíc korun na obilí, 550 tisíc korun na autě).

PŘEROV

Pád drátu vysokého napětí

Ve čtvrtek 7. srpna byl v 9:09 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje pád drátu vysokého napětí u obce Pavlovice u Přerova. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova, kteří po příjezdu zjistili, že se jedná o přetržený drát vysokého napětí. Jednotka provedla průzkum a vymezila nebezpečný prostor. Spolu s Policií ČR informovala o možném nebezpečí občany v okolí události. Po příjezdu technika energetiky a vypnutí rozvodu mu bylo místo události předáno a hasiči se vrátili zpět na základnu.

Hromadná nehoda na R46

Ve čtvrtek 7. srpna byla v 10:18 hodin nahlášena na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje dopravní nehoda na silnici R46 z Prostějova do Olomouce. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova, kteří po příjezdu na místo události zjistili, že se jedná o dopravní nehodu 3 nákladních vozidel a jednoho osobního. V jednom nákladním vozidle zůstal v kabině zaklíněn řidič. Řidič náhodně projíždějícího odtahového vozidla provedl roztržení vozidel pomocí lana. Neprodleně po příjezdu začali hasiči vyprošťovat zraněného řidiče pomocí speciálního nářadí. Následně se na místo dostavila zdravotnická záchranná služba, která si zraněného převzala. K žádnému dalšímu zranění nedošlo. Hasiči také likvidovali únik provozních kapalin pomocí sorbentu a prováděli protipožární zabezpečení vozidel. Na místo se dostavila SSaD k označení místa nehody. Po zaměření nehody hasiči provedli závěrečný úklid a vrátili se zpět na základnu. V době zásahu byla silnice neprůjezdná.

SEVER

Hasiči chytali hada

Ve čtvrtek 7. srpna byli v 10:29 hodin požádáni přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči ze Zábřehu o odchyt hada na zahradě rodinného domu v Jestřebí. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že se jedná o cizokrajnou užovku asi 1,2 m dlouhou, která se nacházela na zahradě mezi stromy. Jednotka užovku odchytila a v pytli ji předala Městské policii Zábřeh. Poté se jednotka vrátila na základnu.

Požár rodinného domu

V pátek 8. srpna byl v 5:50 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár rodinného domu v obci Oskava. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Uničova a Šumperku a dobrovolní hasiči z Oskavy a Libiny. Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří část půdního prostoru, požárem byly zasaženy krovy a oheň prohořel kolem komína až na střechu. Silně zakouřený půdní prostor museli hasiči odvětrat přetlakovou ventilací, v rámci likvidačních prací rozebrali část střechy. Požár způsobil podle majitele škodu 100 tisíc korun, příčinou byla s největší pravděpodobností nedbalost při kouření syna majitele.

OLOMOUC

Dvě nehody motocyklistů

Ve čtvrtek 7. srpna zasahovali hasiči z Olomouckého kraje u dvou dopravních nehod motocyklistů. V 12:40 hodin byla nahlášena nehoda motorkáře v obci Horní Sukolom. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Uničova, kteří po příjezdu zjistili, že u zraněného je již zdravotnická záchranná služba. Dva ze zasahujících hasičů pomáhali při resuscitaci a další odpojili baterii na motorce a prováděli protipožární zabezpečení. Po přibližně půl hodinové resuscitaci lékař konstatoval smrt.

Druhá nehoda se odehrála v 17:04 hodin v Olomouci na Zikové ulici. Osobní vozidlo se tady střetlo s motocyklistou na skútru. Zraněného odvezla zdravotnická záchranná služba na ošetření do nemocnice.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

-wej-

Sdílet