Sobota 6. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaný požár zachvátí ve středu Znojemský hrad

Středeční dopoledne bude pro návštěvníky i pracovníky Znojemského hradu plné dramatických okamžiků. Během dopoledních hodin vypukne v části expozice biedermeier v přízemí Znojemského hradu požár.

Středeční dopoledne bude pro návštěvníky i pracovníky Znojemského hradu plné dramatických okamžiků. Během dopoledních hodin vypukne v části expozice biedermeier v přízemí Znojemského hradu požár. V té době se ve vedlejší místnosti nachází návštěvníci a jeden z nich po nadýchání kouře omdlí. Ostatní turisté hledají v panice cestu ven. Kouř se šíří do dalších místností a bočním schodištěm do 1. patra, kde se také nachází návštěvníci. Ti ztratí v kouři orientaci a jeden z nich také omdlévá. Turisté nemohou projít silně zakouřenými prostory k východu, a tak se snaží volat z oken o pomoc.

Velitele jednotky hasičů, která je na místě události jako první, informuje zaměstnanec Znojemského hradu o vzniklé situaci. Hasiči v dýchací technice okamžitě zahajují průzkum zasažených prostor, organizují vyhledávání, vyvedení, případně vynesení postižených turistů ze zakouřených prostor do bezpečné zóny na nádvoří hradu. Zde jsou postižené osoby ošetřeny zdravotní záchrannou službou a případně převezeny k dalším vyšetřením do nemocnice. Zároveň jsou zahájeny hasební práce a za pomoci přivolané jednotky sboru dobrovolných hasičů organizována dopravy vody z podzemního hydrantu, který se nachází na nádvoří hradu. Další členové SDH pomáhají s vynášením vystavených exponátů ze zasažených expozic na volné prostranství před vstupními dveřmi do Znojemského hradu. Přivolaná Městská policie Znojmo zajišťuje ostrahu evakuovaného zařízení hradu. Příslušníci Policie ČR zajišťuji personalizaci postižených turistů.

Takový je stručný scénář taktického cvičení IZS, které bude zahájeno v 10,00 hodin ve středu 27. srpna 2008 a bude probíhat zhruba do 12,00 hodin. Hlavním námětem tohoto cvičení je provést hašení simulovaného požáru, vyhledávání, záchranu a evakuaci osob za ztížených podmínek, lokalizaci a následnou likvidaci požáru a evakuaci vystavených exponátů. Velký důraz je kladen také na nácvik spolupráce s ostatními složkami IZS.

Cvičení se zúčastní zhruba 35 profesionálních a dobrovolných hasičů ze sedmi jednotek, dále příslušníci PČR, zdravotníci Zdravotní záchranné služby, strážníci Městské policie Znojmo, pracovníci Jihomoravského muzea ve Znojmě, zástupce referátu kultury Města Znojma a Krajského úřadu Jihomoravského kra­je.

kpt. Bc. Pavla Pražáková
preventivně výchovná činnost
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet