Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stovka hasičů, několik desítek požárních automobilů, škoda okolo 1 milionu korun a jeden zraněný, to je bilance požáru lesa na Hodonínsku

Na operační středisko byl nahlášen požár lesa u obce Javorník na Hodonínsku. To okamžitě vyslalo na místo jednotky z prvního stupně požárního poplachového plánu. Avšak z důvodu rozsahu a zejména nedostupnosti místa požáru byl o hodinu a čtvrt později vyhlášen druhý a o další čtvrt hodiny i třetí stupeň poplachu.

Lesní požár se rozšířil v okolí vrchu Hradisko. Z pevné asfaltové komunikace vedoucí Filipovským údolím po samotný vrchol musela hasičská technika s vodou zdolat takřka 3 kilometry lesního terénu a 240 výškových metrů. Bohužel v příkrém a místy i měkkém svahu nedokázala po nezpevněných lesních cestách na požářiště vyjet. Prvotní hašení tak probíhalo za pomoci ženijního a ručního náčiní. Najít správnou a sjízdnou cestu se podařilo až po pár hodinách. Od té chvíle začala být k požářišti kyvadlově dopravována voda několika velkokapacitními cisternami.

V 16.20 hod. bylo zřejmé, že se hasičům rozděleným do dvou úseků podařilo dostat živel pod kontrolu. Požár se již dále nerozšiřoval a na místě bylo dostatek sil a prostředků pro jeho úplnou likvidaci. Tu velitel zásahu ohlásil o dvě hodiny později, přibližně v 18.20 hod. Tímto však zásah neskončil, neboť během večera a noci se na místě vystřídalo několik jednotek, které prováděly dohled nad uhašeným požářištěm.

Kromě složitého terénu negativně ovlivnily hasební práce i nepříznivé povětrnostní podmínky. Nejenže silný vítr zpočátku přispěl k samotnému rozšíření požáru, bohužel neumožnil ani nasazení vrtulníku pro případné letecké hašení. Naštěstí se požár omezil jen na nízký porost a lesní hrabanku, korun stromů se nedotkl.

Skutečnost, proč k požáru došlo, je nadále v šetření, jednou z pravděpodobných příčin je jeho vznik v důsledku předešlého pálení. Každopádně je již nyní jisté, že zasáhnul plochu o rozloze 8 hektarů a způsobil škodu ve výši 1 milionu korun.

Sdílet