Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji díky AED pomohli zachránit další život, zkolaboval mladý muž

Koncem dubna došlo v obci na Brněnsku k náhlé zástavě oběhu u velice mladého muže. V jeho prospěch však hrála perfektní souhra jihomoravského záchranného systému.

Operátor linky 155 okamžitě zajistil vyslání výjezdového prostředku ZZS. Na místě události byla shodou okolností zdravotní sestra, která zahájila resuscitaci. K události vyjela jednotka HZS z požární stanice Rosice. Hasiči ihned po příjezdu převzali resuscitaci a použili AED (automatizovaný externí defibrilátor), který zajistil hned dva defibrilační výboje.

Na místo k probíhající resuscitaci přijel tým ZZS a společnými silami všech zachránců se podařilo u mladíka obnovit krevní oběh. Muž se následně probral k vědomí a byl transportován do nemocnice.

Na tomto případu se opět ukázalo, jak důležitý je systém plošného rozmístění AED v Jihomoravském kraji. Poděkování patří zdravotní sestře, která poskytla mladíkovi první pomoc do příjezdu jednotky HZS.

Šlo o vzorovou situaci, kdy po spatření náhlé zástavy oběhu byl na místě člověk schopný poskytnout adekvátní první pomoc. Operátor vyslal „first responder“ s AED. Před příjezdem ZZS byla poskytovaná resuscitace jednotkou HZS za podpory AED. AED doporučil a podal výboj a tým ZZS pokračoval v resuscitaci.

V Jihomoravském kraji disponuje přístrojem AED 21 z 26 stanic HZS. V letošním roce plánujeme ve spolupráci se záchrannou službou dovybavit zbývající stanice tímto přístrojem. Kromě profesionálních hasičů využívá přístroj také 21 jednotek SDH.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet