Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapomenutá fermežová barva způsobila požár střechy

Dne 10. 9. 2008 v 07:47 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Hulína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy pronajímané chaty.

Už při příjezdu k místo požáru byl vidět kouř vycházející ze střechy. Hasiči rozvinuli vodní vedení a pronikli pod prohořívající střechu. Část střechy musela být rozebrána a postupně byla uhašena skryté ohniska požáru. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů a uchránit tak chatu před celkovým zničením. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel postupně vylučoval různé možnosti vzniku požáru (elektroinstalaci, komín, kamna, úmysl), až průzkumem nalezl ve střeše zapomenutou plechovku s fermežovou barvou. Vyšetřovatel se domnívá, že požár vznikl samovznícením chemických látek barvy, a to působením času a horkého počasí.

Požár zničil část střechy a majiteli napáchal škodu za 15.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč.

Info: mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet