Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící karavan ve Vimperku a požár skladu slámy v Novém Vojířově

Dobrovolné a profesionální jednotky požární ochrany Jihočeského kraje likvidovaly včer, 13.9. 2008 mimo jiné také dva požáry. Jednalo se o hořící karavan u rodinného domu ve Vimperku a požár skladu slámy v Novém Vojířově.

Dobrovolné a profesionální jednotky požární ochrany Jihočeského kraje likvidovaly včer, 13.9. 2008 mimo jiné také dva požáry. Jednalo se o hořící karavan u rodinného domu ve Vimperku a požár skladu slámy v Novém Vojířově.

Ilustrační foto

Požár skladu slámy, Nový Vojířov
Tři jednotky (profesionální hasiči z centrální stanice Jindřichův Hradec a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Nová Bystřice a Číměř) s šesti požárními vozy zasahují u požáru skladu slámy v obci Nový Vojířov. Jednotky hasičů byly k požáru vyslány v 19:16 hodin, na místě požáru zjistily, že ve skladu o rozměrech 12 × 70 metrů hoří 400 balíků slámy. V současné chvíli je požár lokalizován a hasiči započali s vyvážením všech balíků ven ze skladu, aby mohli dohasit všechna ohniska požáru. Vyšetřovatel HZS již stanovil příčinu vzniku požáru – hra dětí a také výši škody způsobené požárem – Kč 300 000,–-. Na místě zásahu je řídící důstojník HZS Jihočeského kraje a příslušníci Policie ČR. 

Požár karavanu, Vimperk
Celková škoda ve výši Kč 890 000,–- byla vyčíslena po požáru, který byl na Krajské operační středisko Hasičského záchranného sboru původně ohlášen jako požár rodinného domu č. 27 na náměstí Svobody ve Vimperku. Profesionální hasiči z požární stanice Vimperk a Prachatice na místě zásahu průzkumem zjistili, že nehoří rodinný dům, ale vedle stojící karavan používaný jako prodejna rychlého občerstvení. Ještě před příjezdem první jednotky započali s hašením pomocí jednoduchých hasících prostředků místní občané a díky jejích včasnému zásahu byl požár již po několika málo minutách lokalizován. I přes rychlý zásah karavan shořel v celém svém rozsahu, požár poškodil i zeď a střešní krytinu rodinného domu. Jednotky HZS opustily požářiště v 6:00 hodin, na místo se v průběhu dopoledne znovu dostavil vyšetřovatel HZS, který po skončení šetření stanovil jako příčinu vzniku požáru explozivní hoření unikajícího propan-butanového plynu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
 

Info: Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje 

-wap-

Sdílet