Pátek 5. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jezero Milada se stalo dočasným cvičištěm pro záchranu tonoucího pomocí vrtulníku

Dne 25. 5. 2016 letečtí záchranáři cvičili na jezeře Milada v Ústí nad Labem. Zkoušeli záchranu tonoucího a slanění do člunu. Výcvik posádek vrtulníku LZS byl periodickým cvičením a účastnili se ho především posádky ZZS, ovšem ve spolupráci se záchranáři z řad HZS i horské služby. Výcvik byl zároveň cvičením pro posádky člunů HZS a PČR.

Celé letošní cvičení bylo zaměřeno spíše na velké otevřené vodní plochy, než na povodňový stav řek. Je zde nutné přistupovat k záchraně odlišně – z pilotního hlediska je to činnost těžší, protože pilot nemá referenční body, podle kterých by držel přesně polohu vrtulníku. Vysazovač jej tedy musí navádět dle polohy tonoucího.

Na takových plochách se známou a velkou hloubkou lze z vrtulníku vyskočit, ale ne přímo nad zraněným či tonoucím. Vliv vrtulníku by mohl být v těchto okamžicích velkým negativem. Proto je nutné k zachraňovanému doplavat, poskytnout mu dostatečnou pomoc k udržení na hladině a poté jej zajistit k sobě a případně evakuovat, dovoluje-li to jeho stav.

Pro tyto účely organizátoři cvičení, po zvážení všech pro a proti, vybrali klasický záchranný kruh a hrudní smyčku. V praxi pak během výcviku došlo rychle ke shodě mezi záchranáři, že systém dobře a rychle funguje.

Ve druhé fázi výcviku se organizátoři zaměřili na přístup a evakuaci z malých plavidel. Zde je nesmírně důležité načasování činností, protože udržet pod vrtulníkem malý lehký člun je velmi náročný úkol. Dobře sehraná letecká posádka společně s posádkou člunu tento úkol ale nemá problém plnit.

Foto a video: Otakar Svatek
Sdílet