Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při čerpání LPG v Mostě zůstal otevřený přetlakový ventil, únik kontrolovali hasiči

Na více než hodinu uzavřeli policisté i strážníci okolí čerpací stanice vedle McDonaldu. Důvodem byl unikající plyn z podzemního zásobníku. Při tankování LPG z automobilové cisterny do podzemní nádrže se totiž přetlakem otevřel pojišťovací ventil a z něj pak začal unikat propan butan.

Podle krajské policejní mluvčí Aleny Bartošové k události došlo krátce po osmé hodině ranní. Přivolaní policisté následně uzavřeli celé okolí čerpací stanice. Na místě zasahovala také profesionální jednotka mosteckých hasičů, která byla připravena s proudem vody. Pod dohledem řidiče cisterny pak hasiči nechali samovolně unikat plyn ze zásobníku do ovzduší, kde se rozptýlil do okolí.

K výbuch bezprostředně nehrozilo. Riziko by bylo, kdyby z unikajícího ventilu vyšlehl plamen. Poté co řidič natankoval kapalnou frakci došlo ke změně tlaku, což mělo zapříčinit podmrazení ventilu, a ten se neuzavřel, tak jak měl a došlo k uniku plynu. Koncentrace LPG na místě úniku byla stoprocentní, ale o metr dál již byly koncentrace daleko menší.

Přibližně po hodině a půl poté hasiči akci ukončili. S největší pravděpodobností došlo k technické závadě. Událost vyšetřují i policisté.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet