Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekreanti hořící chatu včas opustili

V neděli 5. 10. 2008 krátce po sedmé hodině ranní vyjeli moravskoslezští hasiči k požáru rekreační chatky v obci Písečná nedaleko Jablunkova (FM). Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že požárem je zachvácena již většina střechy a obytné části chaty.

Chata byla postavena z „unimo" buňky, která byla upravena a dostavěna – střecha, podkroví, veranda, a přizpůsobena k obývání.

V době vzniku požáru se v chatce nacházelo 9 osob, kteří se po vzniku požáru sami evakuovali mimo hořící objekt. Duchapřítomně také vynesli 30kg lahev s propan-butanem a sekačku na trávu, více toho z chaty zachránit nedokázali. Nikomu se nic nestalo.

Na místě zasahovali hasiči z profesionální jednotky HZS Moravskoslezského kraje, stanice Třinec a dobrovolní hasiči z jednotek Bystřice, Jablunkov a Písečná. Hasiči zasahovali dvěma proudy vody s použitím dýchací techniky. Zásah byl komplikovaný díky mřížím ve všech oknech a velmi obtížnému dojezdu zásahových vozidel k místu požáru. Hasiči rovněž museli rozebrat konstrukce chaty, pečlivě izolované minerální vatou.

Příčina požáru je v tuto chvíli v šetření odborníků HZS a Policie ČR. Jako nejpravděpodobnější se jeví neopatrná manipulace s otevřeným plamenem. Škoda byla stanovena na 350 tisíc korun. V tuto chvíli je požár likvidován a objekt předán majiteli.

kpt. Ing. Petr Faster

odbor operačního řízení

HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-

Sdílet