Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda kamionu na D5

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou velitelský automobil VEA-Hyundai, rychlý zásahový automobil RZA-VW, cisternová automobilová stříkačka CAS 16-Iveco, vyprošťovací automobil AV14-T815, kontejnerový automobil KA-A31s ropným kontejnerem a velitelský automobil VEA-Škoda Fabia Combi ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou, Policií ČR a SÚD zasahovala u dopravní nehody kamionu na 24. km dálnice D5 směr Praha.

Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že došlo k dopravní nehodě kamionu přepravujícího součástky pro výrobu automobilů. Kamion skončil na střeše v příkopu u dálnice. Přes hrozivě vypadající nehodu nedošlo ke zranění řidiče vozidla, osádka rychlé lékařské pomoci z výjezdového stanoviště Beroun jej preventivně vyšetřila na místě události.

Při dopravní nehodě došlo k poškození nádrží na naftu a k úniku několika set litrů pohonných hmot do půdy. Hasiči provedli na vozidle protipožární opatření a zamezili dalšímu úniku nafty do půdy – do sběrných nádob bylo zachyceno a přečerpáno cca 280 litrů. Vzhledem k rozsahu ekologické havárie byli na místo zásahu povoláni zástupci odboru životního prostředí Městského úřadu Beroun a Povodí Vltavy – závod Berounka.

S ohledem na množství uniklé nafty a s přihlédnutím ke skutečnosti, že ve vzdálenosti 70 m od místa havárie protéká řeka Litavka, stanovil zástupce odboru životního prostředí nutnost provedení likvidace ekologické havárie specializovanou havarijní firmou. Vyproštění kamionu si dopravce zajistil smluvně soukromou firmou.

Na základě vyhodnocení velitelem zásahu, že převrácený kamion po odčerpání PHM z nádrží již nepředstavuje akutní nebezpečí, jednotka PO po provedení záchranných prací místo zásahu předala Policii ČR a vrátila se na základnu.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského krajevrchní komisař



-swo-

Sdílet