Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva odpolední požáry aut na Uherskohradišťsku

Dne 8. 10. 2008 ve 14:15 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Ostrožské Nové Vsi. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi.

Dne 8. 10. 2008 ve 14:15 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Ostrožské Nové Vsi. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ostrožské Nové Vsi. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, mezi obcí Kunovice a Ostrožská Nová Ves, došlo k požáru nápravy návěsu nákladního auta zn. MAN (Srbsko).

Cizinci, řídící kamion, zpozorovali za jízdy požár na jedné z náprav návěsu. Okamžitě zastavili a snažili se požár uhasit pomocí dvou přenosných hasicích přístrojů. Požár se rychle rozšiřoval a byla nutná pomoc hasičů.

Hasiči byli na místě za pět minut od výjezdu a požár bleskově uhasili. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření plamenů na návěs a náklad 20 tun síry. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě zaslechl ránu a uviděl kouř. Požár zasáhl vnější stranu poslední nápravy návěsu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek a náklad nejméně za 1 mil. Kč. Příčinou požáru byla závada na pneumatice nebo brzdovém systému.

Odstavený hořící kamion značně zkomplikoval dopravu na hlavním silničním tahu. Na místě musela pomáhat i hlídka policie, která usměrňovala kolony vozidel v obou směrech.



Dne 8. 10. 2008 v 18:48 hod.
byli hasiči informováni o požáru osobního auta v kopcích u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, u odbočky na hrad Buchlov, došlo k požáru dodávky zn. Hyundai H100.

Řidič za jízdy ucítil kouř v kabině, pokračoval v jízdě do bezpečného místa a vozidlo odstavil na zastávce autobusu. Z motoru vyšlehly plameny, které se neúspěšně pokusil uhasit přenosným hasicím přístrojem. Hasicí přístroj dostal od ochotného řidiče auta ze Slovenska, který u požáru zastavil a nabídl svou pomoc.

Hasiči na místě rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a požár v motorovém prostoru i kabině uhasili pomocí pěny. Zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na celý vůz a uchránit tak další hodnoty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě z Brna zaznamenal závadu, při které mu za jízdy zhasla přední světla. Auto odstavil, závadu částečně odstranil a pokračoval v jízdě. V kopcích u Buchlovic se problém opakoval, ale to už vznikl i požár.

Plameny zničily především motorový prostor, kabinu a část nadstavby. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstala­ci vozu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet