Pondělí 21. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škodu za téměř 60 tisíc způsobil požár polen v Bohdalovicích

Necelou půlhodinu zabrala českokrumlovským profesionálním hasičů likvidace požáru dřevěných polen v obci Bohdalovice, části obce Svéráz. K požáru přibližně 20 m3 složeného palivového dřeva vyjeli také dobrovolní hasiči obce Rožmberk nad Vltavou – Přízeř. Hasiči na požár nasadili dva vysokotlaké proudy.

I přes rychlý zásah byla škoda vyčíslena na 57 000,–, protože požár poškodil také blízkou štípačku dřeva. Příčina vzniku požáru je mírně kuriózní, kdy vyšetřovatel HZS šel doslova po stopách požáru například na vypálené trávě.

Ve statistikách HZS Jihočeského kraje bude uvedena technická závada, ale přesný vznik požáru popsal vyšetřovatel HZS z územního odboru Český Krumlov František Veis následovně:

Na vedení vysokého napětí (22 kW) došlo k závadě na izolátoru a následnému pádu vodiče elektrického proudu na zem (není vyloučeno, že k jeho poškození mohlo dojít při bouřce 11. července). Uvolněný drát elektrického vedení spadl přes drát elektrického ohradníku pro dobytek stojícího přímo pod vedením. Ohradník je napájen proudem ze zdroje 230 V 7 000 Voltů. Tento zdroj je připojen k elektrické síti blízkého obytného domu a byl umístěn na okraji lesa vedle hranice s palivovým dřevem. Při dotyku spadlého vodiče elektrického vedení s drátem ohradníku došlo k tomu, že proud šel z vysokého napětí přes dráty ohradníku a dále vodičem, který napájel jeho zdroj, až ke dřevu. A vlivem proudovému přetížení došlo k jeho vznícení a následně k požáru.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet