Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spouštění člunů na vodní hladinu při cvičení na horní novomlýnské nádrži komplikovaly stany a auta

Na horní novomlýnské nádrži vzplál výletní parník. Záchranné složky musely zachránit 45 osob. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Ke škodám na parníku nedošlo. Jednalo se totiž o cvičení.

Cvičení, jehož cílem bylo prověřit spolupráci hasičů a vodní záchranné služby, vypuklo v sobotu 30. července 2016 čtyřicet pět minut po poledni. Místo a čas cvičení nebylo zvoleno náhodně – plocha pro spouštění člunů na vodu je v ATC Merkur, kde v sobotu probíhá střídání turnusů a kemp je zcela zaplněn.

V době cvičení se v něm nacházelo 7000 lidí. Očekávané komplikace se naplnily, hasiči museli kempem projíždět velmi opatrně. Kolem nově vybudovaných nástupních ploch byly zaparkovaná auta a postavené stany, takže spouštění člunů na vodu nebylo jednoduché.

I přes tyto komplikace byly již patnáct minut od začátku tísňového volání hasičské čluny na vodě a mířily k hořící výletní lodi. Vodní záchranná služba vyrazila k parníku bezprostředně po ohlášení události. Jejich člun totiž kotví přímo v ATC Merkur, zatímco hasiči si své čluny vezou s sebou na přívěsech.

Hasiči společně se záchranáři VZS zachránili pomocí tří člunů 20 lidí z vody a 25 lidí z parníku.


Cvičení potvrdilo, že záchranné složky umí rychle a účinně zasáhnout i při plné kapacitě kempu – a to i díky ukázněným návštěvníkům, kteří umožnili průjezd úzkými cestami mezi stany, karavany a auty.

Velké poděkování patří ATC Merkur za materiální a technickou pomoc při budování nástupních ploch pro složky IZS a za umožnění celoročních výcviků.

Stejné poděkování si zaslouží i společnost Plavby Pálava, která umožnila trénovat na jejich lodi i za cenu zrušení pravidelné výletní plavby.

Velmi si ceníme spolupráce s Vodní záchrannou službou ČČK Brno-střed jak při cvičeních, tak při reálných zásazích.

David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet