Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár pole s ječmenem likvidovali hasiči ze dvou krajů Slánsku

Požár pole s vzrostlým ječmenem u Hořešovic (okres Kladno) byl na tísňovou linku Středočeských hasičů nahlášen v pondělí 1. srpna 2016 krátce po 15. hodině. Operační středisko k události vyslalo čtyři jednotky se čtyřmi cisternami a jedním dopravním automobilem.

Části hasičských vozidel komplikovala cestu k zásahu složitá dopravní situace na rekonstruované silnici 1. třídy č. 7. Jednotky proto volily objízdné trasy po silnicích nižších tříd. Už v průběhu cesty k zásahu si velitel vyžádal posilové jednotky.

Už tak vysokou rychlost šíření požáru vzrostlého obilí ještě podporoval vítr. Přesto se hasičům, za 24 minut od příjezdu první jednotky, podařilo dostat plameny rychle pod kontrolu. Požár se rozšířil na plochu 35 hektarů (pro představu např. kruh o průměru 667 metrů).

Na místě zasahovalo celkem 7 jednotek hasičů ze Středočeského a Ústeckého kraje. S lokalizací pomohl také traktor s pluhem místních zemědělců, který oborával pole a pomohl tak bránit šíření požáru.

Požár způsobila mechanická jiskra vzniklá (pravděpodobně od kamene) na žací liště kombajnu. Přímá škoda byla vyšetřovatelem vyčíslena na 1 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty za 1 mil. Kč.

Zálohu na stanici Slaný, pro případ vzniku další mimořádné události po dobu tohoto zásahu, zajišťovala jednotka SDH předurčená i na zásahy u dopravních nehod z obce Zlonice.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet