Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár jeřábu na dálnici D5 způsobil velkou škodu a problémy v dopravě

V úterý 2. srpna krátce před 7:30 hodin byl na tísňovou linku Středočeských hasičů nahlášený požár autojeřábu na dálnici D5 na 31. kilometru směr Plzeň. Na místo byl vyslán velitel čety a 2 prvovýjezdové a jedna velkokapacitní cisterna ze stanic Beroun a Hořovice.

Při příjezdu hasičů na místo byla větší část jeřábu zasažena požárem. Rychlým zásahem byly plameny za 19 minut lokalizovány. Hasiči spolupracovali s dálniční policií, střediskem správy a údržby dálnice (SSÚD) D5.

Vzhledem k úniku většího množství hydraulického oleje na těleso dálnice a následně do kanalizace, byla, na žádost velitele zásahu, informována místně příslušná pracovnice vodoprávního úřadu. Hasiči společně s SSÚD likvidovali uniklý olej pomocí speciální sorpční látky (sorbentu). Kvůli tomu byl provoz na dálnici uzavřen a následně omezen.

Po třech hodinách byla činnost hasičů přerušena a v poledních hodinách došlo k přečerpání hydraulického oleje ze záchytných nádob a ukončení zásahu.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1 milion Kč, hodnoty uchráněné zásahem hasičů na 4 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na hydraulickém systému autojeřábu.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet