Středa 24. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svítilna ANSMANN s LED překvapením

Představujeme vám svítilnu ANSMANN, model AS10H+, kterou jsme podrobili testování. Svítilna je primárně určena pro složky policie, protože nese název vyhledávací. My jsme jí však testovali pro potřeby hasičských vyšetřovatelů. Svítilna byla v akci při běžném používání vyšetřovatele přibližně 6 měsíců.

halogenové světlo

Svítilna je zabalena v částečně průhledné papírové krabici. Mimo samotné svítilny je zde i nabíjecí lůžko (nástěnný držák), adaptér se systémem vyměnitelných zástrček pro 100–240V, adaptér pro nabíjení 12V v zástrčce do auta a náhradní 6V halogenová žárovka. Všechny komponenty, tedy jak držák, tak samotné tělo svítilny je z černého plastu. Vše je poměrně kvalitně slícované a celkový dojem je pozitivní.

Svítí po celém světě

Napájecí adaptér je poměrně kvalitní a je o něco větší než nabíječka na mobilní telefon. Je lehký, ostatně jako vše spojené s touto svítilnou. Překvapilo mě, že v balení jsou nástavce pro použítí do každé zásuvky na světě. Rozpětí je 100–240V. Výměna je hračkou. Jde to tak lehce, že jsem se přistihl, jak měním americký nástavec za český několikrát za sebou. Je to opravdu zábava. Kabel adaptéru je 2m dlouhý. Jako doplněk je zde nabíječka do auta. Funguje bez problémů a je opatřena červenou diodou, která se rozsvítí při nabíjení.

obsah balení
























Držák bez kterého máte smůlu

Jak jsem již zmínil, v balení je držák, kterým nabíjíte svítilnu. Bez něho se opravdu neobejdete. Podle mě je to škoda. Možnost nabíjení i bez držáku mi někdy opravdu chyběla. Svítilna mohla být univerzálnější. Držák lze upevnit na stěnu, ale musíte vybrat místo s dosahem zásuvky, adaptér má kabel dlouhý 2m což je dostatečná vzdálenost. Pokud ale chcete nabíjet mimo držák, nejde to. Přiložený adaptér pro nabíjení v autě tak trochu postrádá smysl. Do auta tedy musíte sebou vzít nabíjecí lůžko, což trochu snižuje mobilitu. Navíc pokud držák přiděláte na zeď, autoadaptér můžete vyhodit.

Držák je ale velice kvalitní a svítilně v něm drží jak přibitá. Nasazení a sundání svítilny do držáku jde lehce, přitom svítilna v držáku drží velmi pěkně. Dokonce když chytnete držák se svítilnou kolmo k zemi, svítilna nevypadne. Při častějším používání jsem měl strach, že se kvalita uchycení svítilny v držáku sníží, ale po půl roce není znát rozdíl. Držák má několik prvků, jak svítilnu přitiskne k sobě. V dolní části je nasazovací výstupek, v prostřední části držáku je samotný nabíjecí prvek a magnet, který svítilnu přitiskne k tělu držáku. V horní části držáku jsou pak po stranách lůžka gumové válečky, které svítilnu ideálně zapasují na držák. Tím, že je materiál z měkké gumy, se tělo svítilny nemá šanci poškrábat. Vstup pro nabíjení je v dolní části držáku. Držák lze použít jako přenosné nabíjecí lůžko nebo ho můžete prostě přidělat na zeď, což ale nedoporučuji, připravíte se o mobilní nabíjení třeba v autě. Pokud by jste přeci jenom chtěli držák mít na zdi, musíte přikoupit vruty. Ty totiž nejsou součástí balení. Pomohla by i šablona pro označení místa šroubů, ale to už bych chtěl asi moc. Samotný držák je velmi lehký a opravdu kvalitní, bohužel jsem ho nevyzkoušel přivrtaný na stěně.

nabíjecí držák
























Lehká a elegantní

Svítilna AS10H+ mě překvapila svou váhou. Je opravdu extrémně lehká. Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni. Délka svítilny je 28cm, výška 13cm, průměr svítící hlavy je 10cm. Vzhledově je svítilna velmi elegantní s oblými rysy. Plast nevrže ani po půlročním používání. Svítila se drží velmi dobře a padne do ruky. Na horní straně držáku je gumové tlačítko vypínání a zapínání. Nad tlačítkem najdete diodu, která oznamuje stav baterie. To považuji za velkou výhodu. Zelená je plně nabitá, žlutá pak částečně a červená značí vybití. Při nabíjení dioda bliká. Po nabití se rozsvítí zeleně.

Samotná hlava svítilny je opatřena gumovým robustním kroužkem, kterým můžete nastavit ohniskovou vzdálenost svícení. Rozsah je velmi dobrý pro běžné použití dostatečný. Mě osobně chyběly zarážky při otáčení prstence. Ten můžete točit stále do kola a ohnisková vzdálenost se mění. Někomu ale právě toto může vyhovovat více. Pro otevření svíticí hlavice musíte být trochu více zruční, nejde to tak jednoduše. Žárovku vyměníte lehce, je však uchycena podle mě málo pevně, takže při nečekaném nárazu svítilny třeba o stůl se může stát, že žárovka se v lůžku pohne a pak nesvítí přímo před sebe. Nejvíc práce vám dá vrátit hlavu zpět do drážek tak aby držela jak má. Během testování jsem však hlavu rozebíral pouze proto, abych jí prozkoumal. Žárovka svítí do dnes.

Spodní část je plochá, opatřená akumulátorem, který prakticky nevnímáte. Jsou na něm dobíjecí plošky. Po boku svítilny jsou hezky vypadající šedivé bočnice z příjemného měkkého plastu a dobře se drží. Horní držák je dostatečně silný na pohodlné uchopení v ruce. Je opatřen speciálními otvory pro zasunutí popruhu, který však bohužel není součástí balení. Výhodou snad je jen to, že si popruh můžete dokoupit libovolný a přidělat na držáky. Firma MIPESA, která nám svítilnu na testování zapůjčila však ke svítilně základní popruh zdarma dodává.

svítilna ANSMANN
























LED překvapení aneb jedno světlo nestačí

Ve spodní části svítilny je připraveno překvapení v podobě 4×LED obdelníkové svítilny, která slouží pro osvětlení nejbližšího prostoru třeba pod vámi. Já jí ale využil tak, že jsem svítilnu postavil na svítící hlavu a LEDkou jsem si osvítil prostor. Měl jsem tak obě ruce volné. LEDka v dolní části je velmi výhodná, šetří energii, slouží jako doplňkové světlo kdykoliv potřebujete a zapne se automaticky, pokud stav baterie klesne pod kritickou hodnotu, tedy pokud dojde k zhasnutí hlavního světla. Jediné co mě osobně nevyhovovalo, je systém zapínání a vypínání. Hlavním spínačem zapnete hlavní světlo, po dalším stisknutí se hlavní světlo vypne a automaticky se zapne LED světlo v dolní části. Po dalším stisknutí se vypne vše. Při tomto systému se mi často stávalo to, že po vypnutí hlavního světla jsem nechal svítit LED světlo, aniž bych si toho všiml. Osobně by mi víc vyhovoval systém zdvojeného tlačítka, kde jedna část by byla jen pro LED světlo. Škoda, že nejdou rozsvítit obě světla najednou nebo že LED světlo nemá blikací mód. Někdy by se mohl v nouzi hodit. Dokážu si představit, jak ho využiji třeba při postavení za auto u noční poruchy.

4 LED a nabíjecí ploška
























Výdrž je překvapivá

Nejdelší nabíjení udává výrobce 3,5 hodiny. Já jsem nabíjel průměrně 2,5 hod. Co se týká délky svícení, výrobce udává pro halogen 3 hodiny svícení a dosvit 1200m, pro LED 120hodin svícení a dosvit 20metrů. Ve skutečnosti je to o něco malinko méně, ale údaje přibližně sedí. Pro mě a věřím, že i pro vás je nejdůležitější praktické svícení. Při běžné práci pražského vyšetřovatele, kdy jsem svítilnu použil asi 10–15× do měsíce jsem nabíjel tak jednou za 30–40dní. Opravdu mě to překvapilo. Navíc světlo je stále intenzivní a dioda vás informuje jak je baterie na tom s kondicí. Rozhodně mě co se týká výdrže svítilna mile překvapila. Po zhasnutí hlavního světla máte ještě zálohu v podobě LED světla, které vydrží svítit i celý další den. To jsem nechtěně otestoval právě při vypnutí hlavního světla a spuštění LED světla.

Pro policistu ideální, pro vyšetřovatele zajímavá

Jak jsem se již zmínil, svítilna je primárně určena pro policisty nebo třeba pro ostrahu objektu. Já jí testoval pro použití vyšetřovatele příčin požárů. Tam si ale dovedu představit i jiné možnosti. Svítilna je lehká a elegantní, můj dojem je velmi dobrý, ale zdá se být křehká a pro aktivní práci bych možná volil jiný druh. Přesto jsem s ní byl velice spokojený a pomohla i při šetření požáru levého křídla Průmyslového paláce.

PLUS

– Váha

– Kvalitní držák

– Výborné zpracování

– Výdrž

– Přídavné LED světlo

MINUS

– Možnost nabíjení jen v držáku

– Menší odolnost

– Systém vypínání

Svítlinu nám zapůjčila firma, která se zabývá prodejem svítilen a kufrů nejen pro hasiče:

MIPESA s.r.o., Topolová 34, Praha 10

Tel: 272 650 202

www.mipesa.cz



Text: Martin Kavka

Sdílet