Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Havířově nacvičovali únik nebezpečných látek

Dne 24. 10. 2008 krátce před osmnáctou hodinou obdržely jednotky sboru dobrovolných hasičů z Havířova a Šenova zprávu o havárii nákladní Avie, která převážela nebezpečnou látku.

Jednotky po vyhlášení poplachu neprodleně vyjely a po příjezdu na místo události během průzkumu našly v kabině vozidla přepravní listy a při důkladném pročtení zjistily, že se jedná o dnes už zakázaný kapalný pesticid používaný v hnojivu, ,,atrazin". Vše probíhalo, jako by šlo o opravdový zásah. S korby šel vidět už z povzdálí stoupající hustý dým. Hasiči při průzkumu mezitím vytýčili nástupní a nebezpečnou zónu a bylo zřízeno stanoviště pro dekontaminaci zasahujících hasičů. Hasiči v protichemických oblecích prohledali korbu nákladního automobilu, kde našli unikající látku, kterou identifikovali a zabránili dalšímu uniku. Po zabezpečení látky proti dalšímu uniku hasiči provedli úklid a dekontaminaci okolí. Na závěr zasahující hasiči provedli očistu a tím ukončili zásah. Celý cvičný zásah od vyhlášení poplachu trval necelou hodinu.

Při cvičení zasahala technika JSDH Havířov-město CAS24 Renault Midlum 4×4 (1+3) a DA Renault Master (1+5) a technika JSDH Šenov CAS25 Liaz (1+5) a CAS32 Tatra 815 (1+3).

„Námětem tohoto cvičení bylo prověření jednotek a jejich znalostí s identifikací a s postupy při zásahu na nebezpečnou látkou", uvedly velitelé dobrovolných jednotek Emanuel Došlík ml. a ing. Martin Tesař.

Takováto cvičení by měla být častější, aby si dobrovolné jednotky vyzkoušely, co je může potkat při nepřítomnosti profesionálních hasičů.Takováto cvičení by měla být častější, aby si dobrovolné jednotky vyzkoušely, co je může potkat při nepřítomnosti profesionálních hasičů.


foto: Hasiči Havířov, autor JL


-swo-

Sdílet