Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení hasičů v Havřicích

Dne 25. 10. 2008 byl v 15:15 hasičům ohlášen požár bývalého vepřína v areálu zemědělského družstva v Havřicích. K události postupně vyjely jednotky SDH z Uherského Brodu, Havřic, Nivnice, Pašovic, Prakšic a Těšova se šesti zásahovými automobily. Na místo jako první dorazila jednotka z Uherského Brodu, která průzkumem zjistila simulovaný požár opuštěné dvoupodlažní budovy s přístavbou, která v minulosti sloužila k ustájení zvířat.

Hasiči zřídili čerpací stanoviště u blízké požární nádrže a začali s lokalizací požáru z venku budovy. Po příjezdu jednotky z Nivnice, členové jednotky v dýchacích přístrojích pronikli ve dvou skupinách do objektu. Jedna skupina se zaměřila na lokalizaci požáru a druhá budovu systematicky prohledávala a zjišťovala možnou přítomnost osob.

Po několika minutách byla nalezena osoba v bezvědomí, kterou hasiči evakuovali mimo dosah nebezpečí a poskytli jí předlékařskou první pomoc. Roli zraněného zastala figurína jménem Jožin a při zásahu nakonec neutrpěla žádnou vážnou újmu.

Velitel zásahu poté určil dvě priority zásahových prací. První zásadní činností byla likvidace samotného požáru budovy a druhou bylo ochránění blízkého stohu balíků slámy. Celkem byly nataženy tři útočné proudy, kterými se požár postupně podařilo lokalizovat a v 16:02 zcela zlikvidovat.

Podobné akce jsou velmi důležité a mají svůj smysl. Členové jednotek při nich získávají potřebné zkušenosti, znalosti a návyky, které poté mohou zúročit při skutečném výjezdu.

Cvičení také pomůže odhalit nedostatky nebo problémy, které mohou u reálného zásahu způsobit řadu nepříjemností. Zasahující hasiči se s nimi seznámí a mohou se tak ze svých chyb poučit a poskytovat tak občanům ještě kvalitnější služby při ochraně jejich životů, zdraví a majetků.

Na závěr mi dovolte poděkovat všem členům zásahových jednotek, kteří se cvičení zúčastnili a také pořadatelům cvičení, kteří mne přizvali jako pozorovatele


Ondřej Čubík
Obec Bánov
velitel JSDH


-swo-

Sdílet