Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze stanic Vyškov a Bučovice se prakticky seznámili s riziky spojenými s přepravou a použitím průmyslových trhavin

V měsíci srpnu zorganizoval HZS JmK ÚO Vyškov společnou odbornou přípravu příslušníků se společností AUSTIN POWDER SERVICE CZ, s.r.o. Odborné přípravy se zúčastnili hasiči územního odboru Vyškov ze stanic Vyškov a Bučovice zajišťující prvotní zásah v areálu firmy, příslušníci zařazováni do pohotovosti územního řídícího důstojníka a vyšetřovatele příčin požárů a rovněž příslušníci pracoviště prevence, krizového řízení a ochrany obyvatelstva.

Na území Jihomoravského kraje, přesněji územního odboru Vyškov, má své provozní prostory společnost AUSTIN POWDER SERVICE CZ, s.r.o. Oborem činnosti firmy je mj. také rozpojování hornin pomocí trhavin. K tomuto účelu firma skladuje 
a přepravuje potřebné komponenty. Veškerá doprava je realizována v režimu ADR. To vše, v případě mimořádné události, ovlivňuje taktiku zásahu a klade specifické nároky na zasahující hasiče.

Trhací práce provádí firma dvěma způsoby. Standardním technologickým postupem a nejmodernějším sofistikovaným způsobem pomocí tzv. „nabíjecího“ vozidla.

Standardní postup znamená dopravu finální průmyslové trhaviny a iniciátoru (rozbušky) na místo trhacích prací. Do připraveného vrtu se umístí hotová průmyslová trhavina a rozbuška a celý soubor se následně iniciuje.

Nejmodernější technologický postup trhacích prací s využitím tzv. „nabíjecího vozidla“ znamená zásadní změnu systému přepravy a zvýšení bezpečnosti. Tímto vozidlem jsou přepravovány základní suroviny k výrobě průmyslové trhaviny v oddělených prostorách nástavby vozidla. Na místě trhacích prací pak obsluha vozidla napustí jednotlivé složky trhaviny namíchané v přesném poměru do připraveného vrtu. Tento proces míchání ovládá sofistikovaný IT systém zabudovaný přímo ve vozidle. Trhavina se tak vyrábí až uvnitř vrtu a následně se iniciuje. Z hlediska bezpečnosti se jedná o řádově nižší riziko vzniku mimořádné události jak při dopravě, tak při manipulaci s jednotlivými komponenty průmyslové trhaviny. Využití „nabíjecího vozidla“ je moderní trend vývoje tohoto odvětví.

Manažer logistiky AUSTIN POWDER SERVICE CZ, s.r.o. Ing. Josef Stavinoha, PhD. se svými kolegy připravil pro hasiče velmi zajímavou a odbornou prezentaci 
o možných následcích reálných mimořádných událostí, které se staly ve světě, a byly spojeny s přepravou trhavin a surovin, ze kterých se vyrábí. Následovala praktická podrobná ukázka „nabíjecího“ vozidla, všech jeho částí nástavby.

Poté se příslušníci přesunuli na prohlídku skladů rozbušek a průmyslových trhavin, kde byli seznámeni s jejich nebezpečnými vlastnostmi a pravděpodobným chováním při požáru atp. Pracovníci firmy popsali doporučený taktický postup v případě zásahu hasičů s výskytem průmyslových trhavin nebo rozbušek, aby se minimalizovaly následky události.

Cílem společné odborné přípravy bylo vzájemně se informovat o svých postupech, technickém vybavení a zásadách při řešení mimořádné události s výskytem uvedených látek a materiálů. Hasiči získali podrobné informace 
o specifiku činnosti firmy, aby dokázali správně odhadnout míru nebezpečí na místě zásahu s přítomností průmyslových trhavin a jejich komponent.

Získané znalosti 
a předané zkušenosti pomohou hasičům u případného zásahu provádět veškeré činnosti s potřebným respektem a snížíme tak riziko podcenění nebezpečí. Pochopením chování uvedených materiálů při požáru podpoříme budoucí správná rozhodnutí na místě zásahu.

Zástupci HZS JmK ÚO Vyškov a společnosti AUSTIN POWDER SERVICE CZ, s.r.o. se dohodli na pokračování společné odborné přípravy také pro příslušníky vykonávající službu na krajském operačním a informačním středisku HZS JmK a pro příslušníky stanice Slavkov u Brna.

Chtěl bych touto cestou poděkovat společnosti AUSTIN POWDER SERVICE CZ, s.r.o. za zpřístupnění svého areálu a přípravu odborné přípravy pro hasiče.

plk. Ing. Václav Kovář
HZS JmK – ÚO Vyškov
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet