Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Horního Podluží shořel stoh s balíky slámy, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

Pět minut po dvaadvacáté hodině v sobotu 20. srpna 2016 bylo ohlášeno, že mezi Horním Podlužím a Rybništěm zřejmě hoří balík či balíky slámy.

Na místo vyjela profesionální jednotka z Varnsdorfu, která spatřila za horizontem kouř a oranžovou záři po levé straně ve směru na Rybniště. Po nalezení příjezdové cesty jednotka dorazila s vozidlem a při pohledu na celý hořící stoh bylo jasné, že tento zásah nebude patřit mezi ty kratší.

„Zvednuty“ byly proto jednotky z celého prvního stupně požárního poplachu, na místo tak s cisternami vyjely i jednotky z Horního Podluží, Dolního Podluží a Rumburku. Když byl dostatek cisteren a vody, začali hasiči s ochlazováním vedlejšího stohu a blízkého lesíku.

Patnáct minut před půlnocí se pak rozezněly sirény i Varnsdorfem, na místo zamířila dobrovolná jednotka s dvěma velkokapacitními cisternami a dalšími hasiči jako posilou pro náročnou manuální práci.

Aby to hasiči neměli jednoduché, krátce po zahájení zásahu se krásné letní počasí změnilo na deštivé a kromě promočených zásahových oděvů se začalo mokro projevovat i na poli, z příjezdové cesty se tak stávala zablácená a strojníci rovnou v noci testovali terénní schopnosti cisteren.

V průběhu zásahu dorazil traktor, s jehož pomocí byl stoh pomalu rozebírán. Každé stéblo hořící slámy bylo nutné prolít vodou, na rybníce v Horním Podluží proto bylo zříceno čerpací stanoviště; cisterny tam jezdily pro vodu. Celkem jí bylo spotřebováno několik stovek tisíc litrů.

Protože byl nakonec vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, z Děčína kromě vyšetřovatele požárů přijel také řídící důstojník, hasičům přivezl balenou vodu. O další občerstvení zasahujících hasičů se starali majitelé stohu.

V ranních hodinách došlo ke střídání hasičů, kromě „nové směny“ profesionálních hasičů na místo přijela také dobrovolná jednotka z Jiříkova.

Rozebírání stohu trvalo do ranních hodin, místo bylo majiteli předáno před desátou hodinou dopoledne. Po předání místa ale hasiči ani tak neodjíždějí, do 13 hodin na místě dohašuje právě jiříkovská jednotka, ve dvě hodiny odpoledne dorazí na další kontrolu jednotka z Horního Podluží.

Sdílet