Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do opravené věžičky krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje byla opět uložena schránka s dokumenty

Slavnostní ráz má ukončení rekonstrukce věžičky na budově krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Do věžičky byla uložena schránka s dokumenty, které mají přinést vzkaz pro budoucí generace.

Rekonstrukce věžičky byla částečně záměrně naplánována právě na rok 2016, kdy českobudějovičtí profesionální hasiči slaví výročí 150 let od svého založení. Významné výročí o rok dříve oslavilo také statutární město České Budějovice, a to 750 let od jeho založení. Pro další generace byly do věžičky vloženy dokumenty, které obě tato výročí dokumentují.

Uložení schránky se vedle funkcionářů HZS Jihočeského kraje proto dnes v dopoledních hodinách zúčastnil i primátor města České Budějovice Jiří Svoboda. Společně s ředitelem jihočeských hasičů plk. Ing. Lubomírem Bureše vložili do schránky jak původní originální dokumenty, tak dokumenty nové.

Přečtěte siVěžička budovy krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje ukrývala historické dokumenty

Nově vložené materiály dokumentují současné využití budovy a zároveň jsme je doplnili o předměty vydané k příležitosti zmíněných hasičských a městských oslav.

Schránku pak pracovníci firmy P. T. S. střechy, kteří rekonstrukci věžičky provádějí, zaletovali a vynesli až do úplného vrcholu věže. Tam bude uložena a bude čekat na další objevení.

Pracovníci firmy slibují, že schránka vydrží až sto let. Rád bych těm, kteří ji znovu otevřou, popřál, aby jim areál sloužil stejně dobře, jako teď slouží jihočeským hasičům. Aby zde byli stejně tak šťastni.

uvedl plk. Ing. Lubomír Bureš, ředitel HZS Jihočeského kraje

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet