Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS DP na cvičení NBC International

HZS Dopravního podniku se účastnil protichemického cvičení v rámci mezinárodní konference. Ve dnech 28. až 30. 10. 2008 proběhl v ČR čtvrtý ročník mezinárodní konference NBC International, zaměřené na ochranu a zásahovou činnost v podmínkách použití zbraní hromadného ničení. Předchozí ročníky proběhly v Bruselu, Rieti a Sonthofenu.

Ve dnech 28. až 30. 10. 2008 proběhl v ČR čtvrtý ročník mezinárodní konference NBC International, zaměřené na ochranu a zásahovou činnost v podmínkách použití zbraní hromadného ničení. Předchozí ročníky proběhly v Bruselu, Rieti a Sonthofenu.

Konferenci pořádal prestižní časopis NBC International ve spolupráci s Vojenským technickým ústavem ochrany (VTÚO) Brno a Fakultou chemickou VUT v Brně. Součástí prvního dne konference byla návštěva účastníků na terénním pracovišti VTÚO ve Vyškově, kde se provádí výzkum a výcvik s využitím ostrých bojových chemických látek. Pro účastníky byla připravena statická ukázka Stanoviště dekontaminace osob Armády ČR (2 x Tatra 815 8×8 valník, 1 x ACHR-90 – Tatra 815 6×6) a dynamická ukázka zásahu civilních složek IZS.

Úkol provedení dynamické ukázky byl svěřen Hasičskému záchrannému sboru Dopravního podniku hl. m. Prahy, jehož zaměstnanci se dlouhodobě školí na zásahy v kontaminovaném prostředí právě na terénním pracovišti VTÚO ve Vyškově. Na místo vyrazil v pondělí 27. 10. z Prahy 13-ti členný odřad HZS DP s technikou CAS 24 – Tatra 815, CAS 25 – LIAZ 101, dekontaminačním automobilem Iveco Daily a VEA-Škoda Felicia. Jako pozorovatelé za DP se cvičení účastnili ředitel HZS DP ing. Michal Wowesný a velitel jednotek Lubomír Janeba.

V úterý 28. 10. ve 14 hodin byla zahájena dynamická ukázka. Scénář předpokládal rozptýlení neznámé vysoce toxické látky výbuchem malého zavazadla s okamžitými následky pro dvě osoby a potřísněním dalších několika osob. Úkoly pro jednotku HZS DP byly následující:

  1. Vymezení nebezpečné zóny, rozvinutí pracoviště dekontaminace zasahujících hasičů.
  2. Průzkum v přetlakových protichemických oblecích a detekce neznámé látky různými detekčními principy (přístroj RAID-M, papírky PP-3) – detekována látka skupiny G.
  3. Simulace zranění hasiče v přetlakovém obleku, jeho záchrana záchrannou skupinou HZS a předání zdravotnické záchranné službě.
  4. Činnost záchranné skupiny HZS v lehkých filtračních oblecích FOP – vynesení dvou těžce zraněných osob a jejich předání ZZS, která konstatuje smrt.
  5. Činnost dekontaminační skupiny – příprava a nános dekontaminační směsi na místa, označená průzkumným týmem, a oplach směsi vysokotlakou vodou.
  6. Vlastní dekontaminace členů všech zasahujících skupin HZS DP.

Činnost zdravotnické záchranné služby na místě simulovali dobrovolní záchranáři – členové zásahové skupiny Českého červeného kříže s výjezdovým automobilem Ford Transit a členové JSDH obce Olešná s DA-VW Transporter. Tyto skupiny byly vybaveny lehkými neprodyšnými ochrannými obleky a ochrannými maskami a prováděli dekontaminaci, triáž a ošetření zasažených osob, vyvedených z kontaminovaného prostoru.

Jednotky HZS DP použily na místě několik novinek ze své výzbroje a výstroje. Jednalo se například o elektronickou tabuli MSA AUER pro sledování doby použití dýchacích přístrojů pro hasiče v přetlakových oblecích, kteří se nemohou podívat na manometr.

Největší ohlas vzbudila nová generace protichemických filtračních obleků FOP v provedení HZS DP, slangově zvaném „Míša". Oblek je řešen jako jednodílná kombinéza s kapucí a dlouhým zipem, protaženým až do pravé nohavice kvůli jednouchému vysvlékání. Svrchní vrstva je z prodyšné tkaniny v jasně oranžové barvě s hydrofobní a oleofobní úpravou. Spodní vrstva je z prodyšného materiálu, který v celé ploše obleku pohlcuje páry bojových chemických látek. Na obleku je kapsa na radiostanici včetně nepropustného průhledného pouzdra Aquapac a kapsa na sadu antidot. Součástí obleku jsou protichemické rukavice a protichemické holinky, řešené zároveň jako pracovní obuv s vyztuženou špičkou, patou a podešví. Dýchací cesty chrání panoramatická maska CM-6 s inovovaným filtrem OF-02 NBC II, který chrání proti širokému spektru nebezpečných látek včetně par rtuti. Při práci s kapalinami se oblek chrání jednorázovou neprodyšnou kombinézou Tychem F v šedé barvě.

Účastníci mezinárodní konference i sami pořadatelé hodnotili provedenou ukázku zásahu IZS velmi kladně a odměnili hasiče HZS DP i dobrovolné záchranáře závěrečným potleskem.

Pro požáry.cz exkluzivně

Ing. Michal Brunner, velitel odřadu HZS DP na akci NBC International

-miw-

 

Sdílet