Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z devíti jednotek zasahovali u požáru přečerpávací stanice mazutu v Semilech

Třináct cisternových automobilových stříkaček se dnes odpoledne sjelo k požáru přečerpávací stanice mazutu, která patřila k průmyslovému objektu bývalé textilní továrny Kolora v Semilech (části Podmoklice). Událost byla ohlášená v 16:43 hodin.

V době příjezdu jednotek se z kotelny valil hustý dým a hasiči měli obavu, aby se požár nerozšířil do nádrže, kde se mělo dle dostupných informací nacházet 100 – 150 tun mazutu. Nádrž byla s objektem propojená potrubím.

Hasiči museli do objektu vniknout násilně a v první etapě zasahovali pouze zvenku. Pro silné zakouření probíhalo hašení v dýchací technice. Hasiči na likvidaci objektu mazutového hospodářství (velikosti 10×8 m) nasadili několik vodních proudů a pro lepší účinek vody používali smáčedlo.

Ve spolupráci s městem Semily bylo provedeno varování obyvatelstva na přilehlém sídlišti s žádostí o nevycházení a nevětrání. Požár zbytků mazutu v přečerpávací stanici dostali hasiči brzo pod kontrolu a v 18 hodin byla hlášená jeho úplná likvidace. V tuto dobu byla také ukončena činnost štábu. Na závěr hasiči ještě jednou místo zásahu prošli a provedli kontrolu termokamerou.

Škoda byla předběžně odhadnuta na 80.000 Kč, hasiči zásahem uchránili majetek v hodnotě 400.000 Kč. Příčinou požáru byla nedbalost při používání rozbrušovací pily uvnitř objektu.

Zasahující jednotky: Profesionální hasiči ze stanice Semily a Jilemnice, dobrovolní hasiči Semily, Lomnice nad Popelkou, Košťálov, Benešov u Semil, Železný Brod, Libštát, Koberovy.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet