Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

REDIRNET: Prověrka datové komunikace záchranných složek 2 států při simulované nehodě v tunelu na hranicích mezi oběma zeměmi ukázala nové trendy a aplikace

Simulovaná záchranná akce, včetně výměny dat, popsaná v nadpise článku, byla prezentována na závěrečném testu projektu, který se uskutečnil v prostorách Slovenské akademie věd v Bratislavě 29. června 2016 za přítomnosti komisařů Evropské unie a zástupců záchranných složek evropských zemí z České republiky, Slovenska, Belgie a Slovinska.

Cílem bylo ověřit funkčnost navrženého řešení, které má sloužit jako veřejně koncipované rozhraní pro propojení datových komunikací různých systémů více států, bez výrazných investic, při zachování vlastní komunikační a datové technologie. Navržený datový komunikační systém REDIRNET (Emergency Responder Data Interoperability Network), vyvinutý v rámci 7. rámcového programu EU, umožňuje vzájemnou datovou komunikaci profesionálních složek IZS a dalších subjektů bez ohledu na jejich stávající komunikační systém, státní či organizační strukturu.

Stačí se registrovat na internetových stránkách systému REDIRNET, přiřadit svým datovým zdrojům (čidlům, datům, CCTV apod.) identifikační údaje a přizpůsobit napojení svého komunikačního systému na bránu systému REDIRNET. Pak jen stačí při vzniku hromadné nehody aktivovat dostupné datové zdroje od jiných organizací, poskytnout své vlastní zdroje dat ostatním a vše je připraveno pro rychlejší výměnu informací nutných pro záchranu lidských životů a majetku.

Test probíhal ve formě simulace hromadné nehody v silničním tunelu, propojujícím dva státy, při které zasahují záchranné složky obou zemí, komplikovanou požárem jednoho vozidla, rozšířením ohně na další vozy a zablokováním pěšího únikového východu z tunelu. Mimo záchranných složek je zde i správa tunelu se svými senzory a kamerovým systémem. Finální demonstrace prokázala funkčnost navrženého řešení a její potenciál pro zapojení různých komunikačních a datových technologií do jediného funkčního celku.

Na straně dispečerského řešení byla otestována i platforma RMC (Redirnet Monitoring Centre), která je minimalistickou verzí plnohodnotné aplikace operačního řízení. V rámci platformy RMC byla rovněž vyzkoušena poll aplikace, která slouží například pro automatické dotazování na lůžkovou kapacitu v nejbližších nemocnicích. Zároveň proběhlo testování mobilní aplikace aktuálního sběru dat od běžných občanů a jejich sdílení a vyhodnocení na RMC.

Máte-li zájem o více informací, navštivte webové stránky projektu www.redirnet.eu nebo nás kontaktujte na emailové adrese pramacom@pramacom.cz

Tento projekt je spolufinancován z prostředků Sedmého rámcového programu Evropské unie na podporu výzkumu, technologického vývoje a demonstrace na základě grantové smlouvy číslo 607768.

Sdílet