Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z hořící fabie zůstal jen vrak

Jen ohořelý skelet karoserie zůstal včera, 18.11. 2008 v dopoledních hodinách po požáru vozidla Škoda Fabia v Jevišovicích na Znojemsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 8.11 hodin, na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální hasiči ze stanic ve Znojmě a v Moravských Budějovicích v kraji Vysočina a dobrovolné jednotky z Jevišovic a Mikulovic. Auto začalo hořet krátce po nastartování. Řidič ujel zhruba 10 metrů, když v kabině vozu ucítil pach spáleniny a z kabelů el. instalace v prostoru pod palubní deskou se jiskřilo. Muž zastavil a snažil se žhnoucí a prohořívající kabely hasit. Oheň se však rychle šířil na kabinu a další části vozidla. Ze zavazadlového prostoru si majitel stihl vytáhnout motorovou pilu a osobní věci. Přes rychlý zásah hasičů, kteří oheň v 8.31 hodin dostali pod kontrolu a za dalších sedm minut dohasili, však auto zcela vyhořelo.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada – zkrat na elektroinstalaci vozidla. Škodu na autě vyrobeném v roce 2001 vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 100 tisíc korun.

Tři jednotky hasičů včera dopoledne na Znojemsku také vyjížděly k požáru acetylénové lahve v dílně v Dolních Dubňanech. Požár byl ohlášen v 7.51 hodin, operační středisko HZS na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Moravském Krumlově a dobrovolné jednotky z Dolních Dubňan a Rakšic. Poplach byl vyhlášen také profesionální jednotce ze stanice v Ivančicích. Tato jednotka však byla vzhledem k menšímu rozsahu události ze zásahu odvolána.

Jednalo se o požár tlakové lahve pojízdné svařovací soupravy v kovoobráběcí dílně. Při zapalování hořáku začal hořet i plyn v přívodní hadici a oheň se dostal až k ventilu acetylenové lahve. Nebezpečně vyhlížející požár se hasičům podařilo v 8.08 hodin lokalizovat a po sražení plamene a ochlazení tlakové lahve v 8.34 hodin zlikvidovat. Příčinou vzniku požáru byla technická závada bezpečnostního ventilu, který brání zpětnému zášlehu plamene od hořáku do hadice a uzávěru lahve. Oheň zasáhl jen svařovací soupravu, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na čtyři tisíce korun.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-wap-

Sdílet