Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studentský železný hasič 2008

V sobotu 8.listopadu 2008 proběhl čtvrtý ročník již tradiční soutěže Studentský železný hasič. Jednalo se o variaci na disciplíny TFA, kterou pořádají studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

V sobotu 8.listopadu 2008 proběhl čtvrtý ročník již tradiční soutěže Studentský železný hasič. Jednalo se o variaci na disciplíny TFA, kterou pořádají studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Po zkušenostech z minulého ročníku a dle dohody s vedením fakulty bylo pro letošní ročník rozhodnuto, že bude celá startovní listina vyhrazena pro studenty a absolventy naší školy. Zájem studentů nás naprosto zaskočil, pokud by mohlo startovat až neuvěřitelných sto závodníků, stejně by se na všechny nedostalo. Nakonec se letos na trať vydalo celkem 58 závodníků, z čehož bylo 9 žen z několika univerzit z Česka a Slovenska. Na regulérnost celé soutěže dohlížel vítěz IRON FIREMANa 2008 a momentálně asi ten „nejtvrdší hasič" u nás, Ing. Lukáš Novák (mimo jiné taktéž čerstvý absolvent naší fakulty).

Každý závodník musel nejdříve roztáhnout vedení 4B hadic, poté udeřil 50krát kladivem v Hammerboxu (zástupkyně něžného pohlaví „pouze" 20krát). Následoval transport dvou hadicových košů , napojení hadice C na rozdělovač. Poté následoval transport figuríny. Zde byla oproti minulému ročníku snad největší změna. Minulý rok byla jednou z největších výtek pro pořadatele, že figurína byla příliš lehká. Letos však bude přesně opačná situace, neboť robustní figurína potrápila snad každého. Po figuríně již následovalo „pouze" vystoupit do 10.NP budovy rektorátu naší univerzity.

Snad největším úspěchem celé soutěže byl fakt, že všichni soutěž úspěšně dokončili a nedošlo k žádnému zranění. Na prvním místě v kategorii muži se umístil obhájce loňského prvenství, student čtvrtého ročníku Martin Roháč. Celou trať zvládl za neuvěřitelné 2,58. Předtím, než běžel Martin tak se ani ty nejoptimističtější odhady nepřibližovali času pod tři minuty. V ženách excelovala Hana Kvitová ze třetího ročníku. Při jejím proběhnutí cílem se časomíra zastavila na čase 4,02.

Celou soutěž sice zajišťovali studenti, ale nemohla by se uskutečnit bez organizační pomoci domácí fakulty a univerzity. Technickou pomoc nám poskytl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Hodnotné ceny pro vítěze věnovali firmy EuroFire s.r.o., LUINGPYREX s.r.o, DEVA F-M s.r.o. a studentský klub Vrtule. Všem výše uvedeným subjektům patří náš dík a doufáme že důvěru v nás vloženou jsme nezklamali. Zároveň se budeme těšit na setkání při dalším ročníku této zcela jistě vydařené studentské soutěže.

info: Bc. Adam Fuksa, Bc. David Staněk

-skw-

Sdílet
Přiložené soubory
výsledková listina zobrazit online XLS 68 kB