Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se na brněnské hvězdárně v rámci akce „Noc vědců“ chlubili tím, jak díky pokroku ve vědě řeší zásahy

Poslední zářijová noc roku 2016 patřila vědcům. A hasiči se na brněnské hvězdárně chlubili tím, jak díky pokroku ve vědě dnes řeší zásahy. Od těch nejběžnějších až po ty nejsložitější.

Noc plná zážitků, her a poznání v podobě vědecko-populárních pořadů, pokusů, soutěží a kvizů, ale také zpěvu, tance a dalších aktivit se konala v Brně. Jejím cílem bylo atraktivním způsobem zpopularizovat vědu a výzkum v ČR i v rámci celé Evropské unie, umožnit veřejnosti přístup do světa poznání, ale současně také představit vědce jako lidi všestranné, s mnoha dalšími zálibami a koníčky.

A právě díky vědcům a vědeckému pokroku řeší jihomoravští hasiči události odlišně, než tomu bylo dříve. U složitých zásahů hasiči používají mobilní operační pracoviště. Z tohoto pracoviště je možné řídit jednotky v celém Jihomoravském kraji bez ohledu na výpadek elektrické energie a mobilních sítí.

V rámci operačního střediska si mohli návštěvnící prohlédnout i nejmodernější systém GINA, který pomáhá v reálném čase koordinovat složky Integrovaného záchranného systému v České republice.

David Jirouš
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet