Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Veselí nad Lužnicí hasiči cvičně postavili protipovodňové stě­ny

V páteční podvečer přijalo Operační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o stoupající hladině Bechyňského potoka ve Veselí nad Lužnicí a rozehrává námět plánovaného prověřovacího cvičení.

Operační důstojníci okamžitě vyhlašují poplach profesionálním jednotkám ze stanic Soběslav a Tábor a svolávají jednotky SDH obcí Veselí nad Lužnicí a Přehořov.

Zároveň o vzniklé situaci informují starostu Veselí nad Lužnicí, který zažádá operační středisko o svolání povodňové komise města a dále vysílá požadavek na pracovníky technických služeb – Veselské služby, s. r. o., a firmy Čevak, a. s., na dopravu mobilních protipovodňových hrází do ulic Weisova, Na Potoce a Sokolská.

Hasiči rozdělili místo zásahu na dva úseky. Postavili protipovodňové stěny v Sokolské ulici a Weisově ulici. V ulicích Na Potoce a Sokolská pak vytvořili několik prostupů v zábraně a instalovali tam čerpadla.


Cvičení se zúčastnilo celkem více než dvacet hasičů, kteří po dovezení mobilních stěn je zvládli postavit za necelou hodinu. Stěny po kontrole starostou, velitelem zásahu a velitelem veselské dobrovolné jednotky hasiči demontovali a opět odvezli a uskladnili.

Stabilní části protipovodňových stěn, které u Bechyňského potoka natrvalo zůstávají, hasiči zkontrolovali a ošetřili.

Cvičení bylo záměrně naplánováno v navečerních hodinách a zároveň v uvedených ulicích probíhalo za vypnutého veřejného osvětlení. Hasiči tak museli protipovodňovou stěnu stavět za snížené viditelnosti. Součástí cvičení tak bylo i prověření dostatku osvětlovacích agregátů ve výbavě jihočeského profesionální­ho sboru.

Vyhodnocení cvičení, které bylo zaměřeno především na prověření Povodňového plánu města, dovoz, výstavbu a demontáž stěny a zároveň prověření počtu potřebné techniky a osob, bude předloženo starostovi Veselí nad Lužnicí v následujících dnech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet