Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Pardubického kraje vyhráli první ročník soutěže v poskytování první pomoci, uskutečnil se v Brně

Náročný a současně velmi povedený 1. ročník soutěže hasičů v poskytování první pomoci v prostorách Školního a výcvikového zařízení HZS ČR proběhl ve dnech 6. – 7. října roku 2016.

Po úspěšném nultém loňském testování soutěžících i pořadatelů z řad ČAHD, HZS a lektorů ŠVZ HZS ČR se soutěžící čtyřčlenná družstva z celkem 11 krajů vydala na zásahy na předem neznámá místa. Jednotlivé úkoly vycházely z běžné zásahové činnosti se zaměřením na zdravotnickou tématiku.

Přečtěte siV Brně proběhl nultý ročník soutěže hasičů v poskytování první pomoci, vyhráli hasiči z Plzeňského kraje

Na každé stanoviště měl zásahový tým maximálně 30 minut. Zbylý čas byl určen k přesunu na další stanoviště, která se nacházela v okolí Brna. Velitel vždy obdržel výjezdový protokol, kde byla popsána událost způsobem, jaký je znám všem výjezdovým hasičům.

Za všechny velice precizně zpracované a zajímavé úkoly stojí za zmínku resuscitace dítěte. Jednotka přes uzamčené dveře nejprve naváděla babičku jak postupovat a až po úspěšném otevření přebrala snahu o oživení.

Zasahující se také vrhali do vody, aby pomohli vytáhnout na břeh bezvládné tělo tonoucího. Díky přímému napojení resuscitační figuríny na PC mohli komisaři adekvátně vyhodnotit kvalitu prováděné nepřímé srdeční masáže i poskytnutých vdechů. Na řadu přišel i výboj z AED.

Velmi emotivní zásah byl na aktivního střelce, kde jednotky spolupracovaly s Policií ČR a mohly si tak věrohodně vyzkoušet spolupráci vycházející z katalogu společné typové činnosti 14/IZS.

Soutěž zná své vítěze, ale každý účastník měl ojedinělou možnost odborné přípravy tou nejpoutavější formou. Díky velkému úsilí desítkám organizátorů tak mohou své zkušenosti předat svým kolegům.

Na prvních třech místech se umístili hasiči z Pardubického, Moravskoslezského a Jihomoravského kra­je.

Sdílet