Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vyškově složky IZS společně nacvičovaly zásah u pacienta s vysoce nakažlivou nemocí

Ve středu 5. října 2016 se na centrální stanici Vyškov sešli zástupci vybraných složek IZS Jihomoravského kraje a společně nacvičovali zásah u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.

Praktickému nácviku koordinace záchranných prací předcházel krátký seminář s vystoupením RNDr. Anna Laštůvkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje (dále jen KHS), která seznámila účastníky cvičení s aktuální epidemiologickou situací ve světě, Evropě a České republice. Zopakovala také systém spolupráce KHS se složkami IZS při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

Další příspěvek, na téma BioHazard Tým ZZS JmK (dále jen BHT), přednesla MUDr. Jana Kubalová ze ZZS JmK, p.o. Na konec semináře byla zástupcem HZS JmK prezentována taktika zásahu jednotek HZS Jihomoravského kraje a BHT.

Ke cvičení v pozicích pozorovatelů byli přizváni zástupci KŘP JMK ÚO Vyškov, MP Vyškov, AČR, JSDH města Vyškova a také všichni velitelé, jejich zástupci a technici chemické služby HZS JmK ÚO Vyškov.

Kolegové z krajského ředitelství HZS JmK oddělení chemické a technické služby hodnotili činnost jednotek HZS JmK. Příslušníci oddělení IZS a řízení jednotek se významně podíleli na organizaci cvičení.


Praktická část byla zahájena voláním pacienta (figuranta) na tísňové číslo 155 na KZOS JMK, kde oznámil svůj zhoršující se stav s nespecifickými příznaky těžkého zánětu dýchacích cest, bez cestovatelské anamnézy.

V tuto chvíli začalo cvičení pro standardní posádku ZZS JmK z územního oddělení Vyškov, která zjistila cestovatelskou anamnézu. Následovala proto konzultace s epidemiologem KHS JMK v pohotovosti. Ta vyústila v aktivaci BHT a HZS JmK.

Činnost HZS JmK spočívala ve vymezení nebezpečné zóny, dekontaminačního a nástupního prostoru a také příprava místa zásahu na příjezd dalších jednotek HZS JmK, BHT a epidemiologa KHS JmK.

Po přípravě dekontaminačního stanoviště, které postavili a obsluhovali příslušníci ze stanice Vyškov a Bučovice, následoval vstup do nebezpečné zóny plně vybavených členů BHT s příslušníky HZS JmK z opěrného bodu na zásah s přítomností nebezpečných látek ze stanice Brno-Líšeň (dále jen průzkumná skupina).

Dekontaminační stanoviště bylo navíc doplněno o průtokový ohřívač vody k dekontaminaci z důvodu velmi chladného počasí.

Tři členové BHT vystřídali posádku ZZS Vyškov u pacienta a začali se mu plně věnovat. Posádka ZZS Vyškov byla dekontaminována a vytěžena přítomnou epidemioložkou KHS. Lékařka BHT pacienta vyšetřila a podala mu léky.

Průzkumná skupina provedla vyznačení přístupové cesty do místnosti s pacientem a také částečnou dekontaminaci výmětů v blízkosti pacienta. Jakmile byl pacient připraven na transport biovakem, byl přenesen na dekontaminační stanoviště. Zde již čekali další dva členové BHT, kteří převzali dekontaminovaný biovak a chystali se na převoz pacienta do FN Bulovka (v rámci cvičení nebylo realizováno).

Po dekontaminaci biovaku se dekontaminovali zasahující BHT. Průzkumná skupina následně dokončila dekontaminaci povrchů trasy, kudy se transportoval pacient v biovaku. Praktická část cvičení byla ukončena reálnou dekontaminací všech zasahujících z nebezpečné zóny.


Na závěr cvičení proběhlo na stanici Vyškov prvotní vyhodnocení ze strany všech zúčastněných složek a přizvaných hostů. V rámci závěrečné diskuse bylo definováno několik oblastí, na které se zaměří další společné výcviky a cvičení s cílem zdokonalit již velmi funkční systém spolupráce na místě zásahu.

Jednou z oblastí je např. praktické zapojení příslušníků PČR a zástupce města, kde se bude příští nácvik odehrávat.

Všichni organizátoři cvičení i cvičící odvedli profesionální práci spojenou s maximálním nasazením po celou dobu cvičení. Tradičně velmi dobrá byla spolupráce s pracovníky KHS JMK.

Rádi bychom touto cestou poděkovali za aktivní zájem o problematiku zásahu s výskytem vysoce nakažlivé nemoci ze strany všech pozvaných hostů.

Cvičení bylo přizpůsobeno prostorovým možnostem stanice Vyškov a nebyly do něj zapojeny všechny plánované technické prostředky. Přesto byly důkladně prověřeny zásadní prvky činností a součinnosti při řešení tak složitého zásahu.

plk. Ing. Václav Kovář
kpt. Ing. Milan Tlamka
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet