Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští hasiči pomohli vodohospodářům, v rámci cvičení zkontrolovali vrchní část vyhnívacích nádrží

S pravidelnou revizí vyhnívacích nádrží na českobudějovické čistírně odpadních vod začali v těchto dnech pracovníci společnosti ČEVAK, a. s. Zaměřují se především na vnitřní prostor nádrží, které pochází z 90. let minulého století, na jejich ocelový plášť a technologické vybavení. Aby se vše mohlo důkladně zkontrolovat, využijí českobudějovických profesionálních hasičů – lezců.

Jak popisuje technický ředitel společnosti ČEVAK, a. s., Jiří Lipold, budou nádrže nejprve odpojeny od kalového a plynového hospodářství čistírny a vyčerpány. Následovat bude měření úrovně koroze stěn a potrubí. A právě zde nastoupili hasiči, kteří vodohospodářům pomohli s vizuální kontrolou horních částí vyhnívacích nádrží.

Hasiči v rámci svého vlastního cvičení přesně podle pokynů pracovníků vodárenské společnosti zkontrolovali vrchní část vyhnívacích nádrží, neporušenost a celistvost vnitřního pláště,

vysvětlil ředitel HZS Jihočeského kraje územního odboru České Budějovice plk. Ing. Petr Polívka

Součástí monitoringu bylo i měření tloušťky stěn, které hasiči měřili speciálním přístrojem.

Cvičení bylo nejenže zaměřené na procvičení lezeckých činností, ale také zároveň na pohyb a práci za zvýšených bezpečnostních opatřeních. Vyhnívací nádrže jsou totiž věžové reaktory, každý o objemu 2560 m3, ve kterých probíhá anaerobní rozklad čistírenských kalů. A při rozkladu vzniká kalový plyn (bioplyn), který obsahuje výbušný metan.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet