Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pavilón táborské nemocnice zachvátil cvičný požár, hasiči evakuovali pacienty

Více než stovka hasičů, záchranářů, policistů a zaměstnanců nemocnice se v odpoledních hodinách úterý 11. října 2016 zapojila do taktického cvičení složek IZS – „Nemocnice Tábor“.

Námětem cvičení byl simulovaný požár elektrorozvodů na chodbě v pátém nadzemním podlaží pavilónu interních oborů. Požár se rychle šířil a znemožňoval samoevakuaci zaměstnanců a pacientů. V důsledku požáru byla v pavilónu přerušena dodávka elektrické energie, spadla nemocniční počítačová síť.

Už v průběhu volání na tísňovou linku 112 zaměstnanci nemocnice zahájili evakuaci osob ze zasaženého patra. Vzhledem k rychle šířícímu se požáru a silnému zakouření se však podařilo evakuovat pouze pět osob.

Většina pacientů zůstává na pokojích, kouřem jsou intoxikováni nejen pacienti, ale také řada nemocničního personálu. Přibývají zranění, která si lidé způsobují na chodbách a schodištích, protože je zde velmi špatná viditelnost.

Výpadkem elektrického proudu jsou ohrožení pacienti závislí na přístrojové podpoře života.

Úkolem hasičů a dalších zasahujících složek byla v první řadě záchrana osob z požárem zasažených pater s následným tříděním zraněných, ošetřením a transportem, likvidace požáru a zajištění nouzové dodávky elektrické energie.

Velitel zásahu pro lepší koordinaci všech zasahujících a efektivní řízení zásahu vytvořil štáb velitele zásahu, ve kterém spolupracoval s členy pro nasazení sil a prostředků, pro týlové zabezpečení a pro spojení a komunikaci. Místo zásahu pak rozdělil na tři bojové úseky: evakuace osob, likvidace požáru a zásah automobilové plošiny.

Z pavilónu bylo evakuováno celkem 38 osob (figurantů). Pět se jich stihlo samoevakuovat ještě před příjezdem hasičů, šest jich hasiči evakuovali z vnějšku budovy automobilovou plošinou, 20 „intoxikovaných a zraněných“ hasiči vyhledali a evakuovali po vnitřním schodišti za využití dýchací techniky.

Komplikovaná byla evakuace „pacientů“ z oddělení JIP, kteří jsou trvale napojeni na přístroje. Zde byla zcela nezbytná součinnost se ZZS Jihočeského kraje, která disponuje mobilními přístroji. Na ty byli pacienti přepojeni a teprve pak mohli být vyneseni z pavilónu ven.

Automobilovou plošinu hasiči využili nejen k evakuaci osob, ale také k vyzvednutí elektrocentrály, která pro pavilón odpojený od přívodu elektrického proudu dodala elektrickou energii nezbytnou pro udržení chodu přístrojů pro zajištění životních funkcí pacientů.

Cvičení bylo pro hasiče velmi specifické. Ať už v oblasti toho, že se jedná o stavebně náročnou budovu nebo toho, že je v tomto případě velmi důležitá spolupráce s nemocničním personálem a zdravotníky.

Hasiči umí evakuovat, ale neumí vyhodnotit, zda můžeme pacienta evakuovat bez jakýchkoli dalších opatření či odpojení od přístrojů. Evakuaci nemocnice nemůžeme jednoduše provádět sami.

sdělil své dojmy bezprostředně po cvičení ředitel táborských profesionálních hasičů plk. Ing. Petr Hojsák

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet