Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion s prasaty se převrátil na dálnici D1, některá zvířata museli hasiči vyprostit

Nehoda kamionu převážejícího prasata zablokovala na několik hodin dálnici D1 ve směru na Prahu. Hasiči pomáhali s vyproštěním zvířat i jejich překládkou.

Nehoda se stala ve zúžení na 168,5. km D1 ve směru na Prahu a jednotky na místo vyjely krátce před půl pátou ráno. Zahraniční sjel z dálnice a skončil několik metrů pod úrovní cesty na pravém boku. Hasiči pomohli ven z kabiny zraněnému spolujezdci, kterého následně ošetřila a odvezla záchranná služba.

Kamion převážel 105 prasat a některá se po nehodě rozutekla. Hasiči proto vytvořili provizorní ohradník a zvířata soustředili kolem kamionu. Další museli náročně vytahovat ze stísněného prostoru návěsu.

Na místo přijeli také zástupci Státní veterinární správy, kteří posuzovali stav jednotlivých kusů. Přibližně polovina zvířat vlivem nehody uhynula a hasiči je pomohli naložit na přistavený vůz.

Kolem osmé hodiny policie uzavřela dálnici u Ostrovačic a odkláněla provoz. U nehody tak mohl zastavit náhradní kamion a hasiči ve spolupráci s Veterinární záchrannou službou do něj nahnali přeživší zvířata.

Před 14. hodinou byla překládka ukončena a následně hasiči předali místo Policii ČR. K vyproštění kamionu přijela specializovaná fir­ma.

Foto: HZS Jihomoravského kraje
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet