Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve Slavňovicích kompletně zničil rekreační chatu, zřízeno bylo čerpací stanoviště

Pravděpodobně kouřovod byl příčinou vzniku požáru, ke kterému došlo ve čtvrtek 13. října v obci Stádlec, části obce Slavňovice. U řeky Lužnice zde hořela rekreační chata. K požáru v 15:50 hodin vyjeli profesionální hasiči ze stanice Tábor, operační středisko hasičů svolalo dále jednotky SDH obcí Bečice, Malšice a Bechyně.

Na místě požáru průzkum ukázal, že hoří dvoupatrová podsklepená chata o půdorysu 15 × 6 metrů. Chata byla při příjezdu hasičů kompletně v plamenech. Uvnitř nebyla žádná osoba.

Hasiči ihned vytvořili dopravní vedení se třemi útočnými proudy a požár dostali rychle pod kontrolu. Lokalizaci požáru velitel zásahu nahlásil tři minuty po půl páté. Z garáže, která byla součástí chaty, hasiči vynesli několik dvoukilových propanbutanových láhví, sekačky na trávy, motorovou pilu, dále pak nebezpečný kanystr s pohonnými látkami a nafukovací člun.

Pro dodávku vody na požářiště vytvořila jednotka z Bečic na řece Lužnici čerpací stanoviště, odkud doplňovala vodu do táborských cisteren. Členy malšické a bechyňské jednotky velitel zásahu postupně začlenil do střídání hasičů na jednotlivých vodních proudech.

Poté, co hasiči zlikvidovali plameny, pustili se do rozebírání konstrukcí shořelé chaty, vyskladňování palivového dřeva, strhávání ohořelého krovu a vynášení ohořelého materiálu na volné prostranství, kde vše dohašovali.

Hasiči vedli zásah v kompletní dýchací technice, po celou dobu zásahu monitorovali požářiště termokamerou. Tu použili také na závěrečný průzkum, kdy ani na požářišti, ani na vyneseném materiálu nenašli žádná další ohniska. Vyšetřovatel HZS vyčíslil vzniklou škodu na 500 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet