Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči získali pro výcviky vymezený prostor v areálu bývalé textilní továrny Vlněna

V uplynulých dnech cvičili hasiči v areálu bývalé Vlněny v Brně. Tamní podmínky reálně simulují situace u zásahu. Po dohodě s majitelem pozemku společností CTP Invest získali brněnští hasiči vymezený prostor v areálu bývalé textilní továrny na ulici Dornych s probíhající demolicí.

Po ukončení demolice začne na místě bývalého textilního závodu růst nové administrativní centrum. Podmínky na místě se blíží reálným podmínkám zásahu a jednotky tak mají možnost prakticky cvičit různé scénáře.

Hasiči si vyzkoušeli vyprošťování osob ze sutin. Simulovali požár ve výškové budově, kde museli rozvinout hadicové vedení do poschodí. Trénovali činnosti s pracovním košem automobilového žebříku v blízkosti fasády domu a své dovednosti si procvičili i příslušníci z lezecké skupiny.

Vlněna je název socialistického textilního podniku vyrábějící vlněné látky. Podnik navázal a využíval budovy, stroje a know-how několika tradičních brněnských i mimobrněnských textilních továren, jejichž přímá historie sahá do 18. století.

Tato „pouhá“ kapitola mnohem složitější a významnější historie se v obecném povědomí stala synonymem názvu pro rozsáhlý tovární areál v Brně mezi ulicemi Přízova, Mlýnská a Dornych.

Wikipedia.org: Vlněna

Cvičit v podobných reálných podmínkách se podaří jen málokdy.

Ceníme si proto této možnosti a současně apelujeme na majitele podobných pozemků a prostor, určených k demolici, zda by zvážili možnost bezplatného smluvního využití areálu jednotkami Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kra­je.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet