Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Instrukčně metodické zaměstnání pro vojáky Jordánska uspořádal Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje již mnoho let úzce spolupracuje s AČR – 31. brigádou radiační, chemické a biologické ochrany Liberec. V rámci mezinárodní spolupráce a vzdělávání příslušníků armády tato brigáda dlouhodobě zabezpečuje stáže pro zahraniční vojáky, kteří se při svých akcích setkávají s výskytem chemických, bojových a jiných nebezpečných látek.

Během října proběhla v ČR stáž pro vojáky armády Jordánského hášimovského království. Jako součást tohoto školení zorganizoval HZS Libereckého kraje ve dnech 24. – 25. 10. 2016 instrukčně metodické zaměstnání (dále jen „IMZ") zaměřené na představení Hasičského záchranného sboru České republiky a jeho činnosti v rámci IZS, a dále seznámení s mobilní požární technikou a prostředky pro řešení různých typů mimořádných událostí. IMZ se zúčastnilo 30 vojáku armády Jordánska v doprovodu příslušníků liberecké brigády.

Školení zajišťovali denní příslušníci oddělení IZS a služeb, chemické služby a příslušnice TCTV 112. Komunikace s vojáky Jordánska probíhala v anglickém jazyce s tlumočením do jejich rodného jazyka.

IMZ bylo zahájeno prezentací o HZS ČR, jeho struktuře a činnostech, které zabezpečuje, dále následoval popis systému IZS v České republice, jeho význam a princip fungování.

Prohlídka Krajského operačního a informačního střediska HZS LK a TCTV 112 detailněji obeznámila s postupem při vytěžení přijaté události a s možností komunikace jak se zasahujícími hasiči, tak s dalšími složkami IZS včetně součinnosti s organizacemi zabezpečujícími informační podporu při řešení událostí s přítomností nebezpečných chemických látek.

Součástí zaměstnání bylo seznámení s dostupnou dýchací technikou HZS Libereckého kraje, její popis, uživatelská kontrola přístroje a následná praktická ukázka jejího použití. Tuto část absolvovali všichni zúčastnění vojáci jako přípravu na výcvik pro nositele dýchací techniky v polygonu, který se nachází na nedaleké stanici v Jablonci nad Nisou.

Nechyběla exkurze dílny CHTS a ukázka jejího vybavení s popisem postupu provádění dekontaminace a kontrol použitých prostředků chemické služby.

V odpoledních hodinách proběhla prohlídka mobilní požární techniky stanice Liberec zaměřená na ukázku vybavení kontejneru určeného pro zásahy s přítomností nebezpečných látek.

Druhý den pokračovalo IMZ na stanici v Jablonci nad Nisou. Prioritní činností byl praktický výcvik v polygonu. Z důvodu zajištění bezpečného průběhu byl výcvik v dýchacích přístrojích prováděn pouze s poloviční zátěží v porovnání s hasiči HZS LK, což se poté ukázalo jako dostačující, a splnilo účely tohoto školení.

Souběžně s výcvikem v polygonu probíhala prohlídka mobilní požární techniky v garážích jablonecké stanice, zvláštní pozornost byla věnována cisterně s CCS Cobra. Vojáci armády Jordánska uvítali i možnost vyzkoušet si ovládání hydraulického vyprošťovacího zařízení nebo práci s pneumatickými vyprošťovacími va­ky.

V tomto roce se jednalo již o třetí ročník IMZ zaměřeného pro armádu Jordánského království. Vzhledem k velmi dobré spolupráci HZS Libereckého kraje a AČR lze předpokládat, že obdobná IMZ budou v tomto směru i nadále pokračovat.

kpt. Ing. Petr Štajnc
HZS Libereckého kraje
Sdílet